World Press Photo 2016 – gode billeder, gode historier (omend ofte deprimerende)

Som fotointerreseret er World Press Photo udstillingen næsten et must – der er det også hvis du er almen samfundsinteresseret.

Hvert år omkring oktober måned viser World Press Photo deres vinderbilleder i Politikkens Hus i København (og andre steder i landet), hvert år er jeg gæst, hvert år går jeg derfra lidt klogere og lettere deprimeret.
Klogerer fordi billeder ofte ikke er enkelt billeder men en reportage, måske et længere projekt der viser og fortæller mig om ting, der foregår men som jeg ikke vidste noget om. Fx historien om de mange kvinder i USA´s militær der bliver voldtaget og seksuelt chikaneret hvert år og hvor mange ikke tør eller helt har opgivet at kæmpe. Du læste rigtig: USA.  Du kan læse historien og ser billederne lavet af Mary F. Calvert her: http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016/long-term-projects/mary-f-calvert
Og letter deprimeret for der vises billeder og fortælles historier om de mange helt horrible ting, der foregår i verden. Der foregår også skønne ting og naturbilleder er også en del af World Press Photo men de skrækkelige ting og historier har en tendens til at overskygge hos mig.
Der er også gribende historier. Fx “Life in Death” af Nancy Borowick, der også blev vist i Politikkens trykte udgave. Gribende, helt enkelt.
Naturligvis er krigen i Syrien godt dækket. Måske for godt for jeg må med skam sige at billedet skal være ekseptionelt for at det rykke i mig.
Det var et billede lavet af Adriane Ohanesian, der gav mig en klump i halsen (ikke fra Syrien) og havde en sagt bøh til mig kunne der være kommet en tåre. Billedet havde fået en 2.plads i kategorien “Contemporary Issues”.

Billedet kan ses her: http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016/contemporary-issues/adriane-ohanesian – når man star foran det og ser barnet brandsår skærer det dybt i mig.
Der findes mange gode enkeltstående fotografier, som på alle alle måder er gode men generelt er der mere fokus på historien, og fortællingen end på visuelt behagelige fotos med vægt på det tekniske. Vinderbilledet i dette års World Press Photo vil mange måske umiddelbart sige ikke er teknisk perfekt -måske ikke, men godt og stærk er det. Så tag ikke fejl – det er gode fotografer, der kan deres shit !
Her får jeg lyst til at nævne fotogruppen Noor, der var repræsenteret flere gange. Udover at de får lavet nogle gode historier, er deres billeder ofte med en æstetik, der taler til mig. Jeg kendte til et par af ders fotografer i forvejen (fx Kadir van Lohuizen) men tjek lige Sebastian Liste
World Press Photo 2016 kan ses i Politikken Hus frem til den 20. oktober
Vinder billederne kan du se og læse om her

Btw: Jan Grarup var med til at starte Noor og alle deres fotografer er et kig værd !

PS: Jeg har tilbage i 2011 været til et Nikon arrangement med fotografer fra Noor: http://www.wessmann.dk/npu-arrangement/

Skriv en kommentar