wet plate collodium photograhy er helt unikt !

“wet plate collodium photography” er bestemt ikke nyt, tværtimod – men resultatet er helt unikt og særligt


Det er en del år siden jeg så “wet plate photography” for første gang og blev totalt forelsket i udtrykket. Dels er jeg fascineret af processen og håndværket i det men udtrykket er helt unikt. “Unik” er præcis det det er : det er her, det er nu og kan ikke genskabes. Pladen der kom ud af anstrengelserne er et unika. Jeg tænker at nogle kan ikke lide det men jeg synes det er helt fantastisk !

I jagten på netop det unikke, og det særlige kender jeg godt. Det forsøges ved at bruge gamle objektiver på nye kameraer etc etc – og selv holder jeg af at fotografer med Polaroids (bare lidt dyrt i længden.)

Selv har jeg altid holdt mig fra wet plate photography. Dels har jeg altid hørt det er møghamrende giftigt, det kræver noget særligt udstyr og så er jeg ikke særlig handy. Det er en del man skal huske og balancere med…

Daniel Samanns and INæsten ud af det blå faldt jeg over The Photoscope, som dels afholder workshops i “wet plate photography” med Daniel Samanns men som også tilbyder at man kan få lavet et portræt. Og det skulle jeg naturligvis have lavet…

At få lavet et portræt med den teknik er ikke som at få lavet et pasbillede hverken i en automat eller hos en “normal” fotograf.

Det er eet billede af gangen og jeg var med til hele processen med at klargøre pladen, fremkalde etc til det sidste skridt som er at lakere overfladen for at beskyttet den. Og så kan jeg hente min plade om 10 dage…

Selve eksponeringen tage 15-20 sekunder mod “normal” studiefotografi hvor jeg ofte bruger 1/160 del af et sekund….
Det kræver koncentration fra alle parter.
mit wet plate portræt

I det hele taget oplevede jeg også her, som med fotogravure i hos The Stasig Archives at jeg indgik i en process hvor VI arbejdede på at opnå det bedste resultat.  Det lille “vi” betyder også at jeg var nødt til at lægge lidt kontrol til side og stole på at Daniel og Lene fra The Photoscope kunne deres ting. Det kunne de.

At lægge kontrollen til side er man simplethen også tvunget til. Der er tale om kemikalier og en håndholdt proces, hvor det ikke er muligt at have kontrol over hver eneste lille detalje. Hvilket er noget at det jeg nyder ved Polaroid.

Jeg glæder mig meget til at få den hjem, indrammet og op på væggen. Alle billeder skal printes og op på væggen.

Jeg har fået lavet et unik portræt, har lært en masse og mødt venlige mennesker – alle pengene værd !

Skriv en kommentar