var mit valg af Sony kamera det rigtige valg ?

Da jeg skiftede fra Nikon til et Sony kamera havde jeg gjort mig nogle tanker. Har jeg fortrudt ?

Tilbage i 2016 besluttede jeg for mig at sige farvel til Nikon og goddag til Sony. At forlade Nikon har jeg ikke fortrudt – heller ikke selvom de nu, lidt sent, er kommet med en serie spejlløse kameraer: Z5, Z6 og Z7. Utvivlsomt gode kameraer og da jeg var sammen en Nikon fanboy, som har en Z7 oplevede jeg, at den gled umærkbart ind i hånden – ergonomi kan Nikon sgu !

Jeg valgte et Sony kamera til erstatning for Nikon og det skrev jeg lidt om her: Derfor valgte jeg Sony – det gjorde jeg efter at jeg havde gjordt mig nogle tanker om Nikon, tanker om Sony og tanker om Fuji.

Overordnet set har jeg ikke været utilfreds med mit Sony kamera men det begynder at nage: traf jeg det rigtige valg ?

Jeg kender lidt til Sony og har tillid til, at de kan udvikle og at de mener det seriøst og mener det alvorligt med deres satsning på “Imaging”. Men jeg havde nok undervurderet hvor grå og kedelige de er. Og dermed har jeg også undervurderet, hvor meget “love and feeling”, der er i fotografiet for mig. Basalt synes jeg, at et kamera og et objektiv er et værktøj, men det må nu også gerne(skal) begejstre og sætte ild i mig.

Senest har jeg købt en Sony70-200mm f/4 – den fejler jo ingenting men den efterlader mig også lidt kold og “var det bare det?”

Et system består af et kamera og nogle objektiver. Har du ikke begge dele sker der ingenting. Og jo Sony har fine, fine objektiver (som de i den grad ved hvad skal koste) men der er jo intet lækkert, intet der sådan virkelig begejstrer og absolut intet i nærheden at kunne opnå legende status.

Hvad er så “legendestatus” og hvad kan begejstre ?

Nævn mig en fotograf – bare een!, som ikke har hørt om Leica NOCTILUX-M 50mm f/0.95 ASPH ? Det er saftsusemig legende af højeste karat !

De fleste jeg kender tænker “fedt” når de hører om Canon´s EF 50mm f/1.2L USM og EF 85mm f/1.2L II USM – det er fandeme legende!  – med autofokus, mine damer og herrer (specielt hos Sony).

Canon har leveret længe og nu har de sgu lavet en 28-70mm F/2.0 til deres spejlløse EOS-R og naturligvis Canon RF objektiver med stor blænde: 50mm F1.2L USM og Canon RF 85mm F1.2L USM

Har du brug for f/1.2 ? Jeg kan sige at jeg bruge mit (manuelle) Nikon 50mm f/1.2 med stor glæde – men savner lidt autofokus. Spørgsmålet “har du brug for det?” er ofte det man siger for at affærdige mit ønske. Jo, jeg har brug for det look det giver. Ikke for at få nok lys – dertil skruer jeg gerne op for ISO.

Måske tænker du, at Canon jo havde f/1.2 objektiver med autofokus i forvejen til DSLR og at det derfor var nemt for dem. Men hvad så med Fuji ? De har lige lavet en FUJINON XF 50MM F/1,0 WR  (og til en betalbar pris) og de havde ingenting på forhånd – men har altså også haft tid til at udvikle deres mellemformat kamera og objektiver.

Den manglede “love” hos Sony kan jo ikke fejes af med “ah, det er jo japansk og ikke Leica”. Sony har nogle fine værdier men jeg vil gerne nævne Mazda (jo, bilen):

JIN­BA IT­TAI

HEST OG RYTTER, BIL OG FØRER

En Mazda får dig til at smile, hver gang du kører i den. Vores biler handler ikke blot om transport, de er designet og bygget til at skabe køreglæde. Vi kalder det Jinba Ittai, følelsen af at være ét med bilen, ligesom en hest og dens rytter.

Kilde: Mazda.dk

Det er til at forstå. At blive et. Kamera og fotograf – Sony er stadig ikke specielt gode til ergonomi og deres menuer….ffs

Jeg vil “feel the love” og føle mig et

Det kan jo ikke være rigtigt, at for at jeg skal bliver rørt et andet sted end pengepungen, at jeg skal anvende objektiver fra andre fabrikanter og dermed miste muligheden for autofokus.

Jeg husker at med mit første Sony A7ii oplevede jeg det som en computer. Du kunne købe og downloade app´s. Det kan man ikke mere og det er faktisk en skam.

Der var en række gode værktøjer (ikke specielt brugervenlige) der gjorde at du kunne lidt mere og trods alt nemmere. Fx var deres “tegne med lys” ret smart og lidt ligesom Live Composite, Live Bulb og Live Time i Olympus – helt igennem geniale værktøjer fra Olympus. Og jeg savner også mulighed for at bruge ND filter i kameraet.

Med Sony havde jeg nok forventet mig en indstilling som hos Fuji: at komme med firmware opdateringer, som faktisk gør noget, betyder noget, gør en forskel.

Sony er helt ligesom Nikon DSLR: der kommer ingenting. Nada. Det er jeg ikke tilfreds med og skuffet over. Ikke en opdatering i 4 år, der gør en forskel. Kun tom snak som “at gøre systemet med stabilt og forbedre ydeevne”. Show me !

 

PS:

WHERE DOES THE TERM JINBA ITTAI COME FROM?

Jinba Ittai comes from Japanese horse archery, where the horse and rider must be in harmony for the archer to accurately release his arrow. And just as the horse becomes a natural extension of the rider, so too should the car be an extension of the driver according to Mazda belief.

Kilde: https://www.mazdaoflodi.com/blog/jwhat-is-the-translation-of-jinba-ittai/

Skriv en kommentar