Tanker om Nikon

Jeg har gået i mange overvejelser og tanker om Nikon

Siden jeg begyndte at fotografere igen for 6-7 år siden har jeg brugt Nikon udstyr og har også skrevet en del om det her.
Når det blev til Nikon er det ikke resultatet af en masse undersøgelse og grundig overvejelser men simplethen fordi da jeg var barn var Nikon MÆRKET.  I forbindelse med teknologi skiftet fra analog til digital fotografering tabte Nikon terræn til Canon – big time !

Nikon meldte ud at deres DX format (crop sensor) var alt rigeligt og at de ikke så et behov for at lave en Full Frame sensor (nu FX) . Omvendt kom Canon på banen med netop et Full Frame sensor (24x36mm) og benyttede sig af lejligheden til at lave en ny fatning optimeret til digitalfotografi.

Nikon med en meget stor base valgte at bibeholde deres fatning og satsede på bagudkompabilitet.

For ikke længe siden begyndt spejlløse kameraer at komme på markedet med sensorer i APS-C sensorer til fx Fuji og Olympus og Panasonic med deres 4/3-sensorer og med en række ny funktionalitet.

Kilde: http://www.cameradebate.com/2011/nikon-cx-sensor-size-comparison/
Kilde: http://www.cameradebate.com/2011/nikon-cx-sensor-size-comparison/

Svaret fra Nikon var Nikon 1 serien, som har en endnu mindre sensor end 4/3 og en mindre pris. Jeg husker at Nikons produktspecialist ved et besøgt i Dansk Nikon Klub svarede at det mente de var den optimale sensorstørrelse, der gav den bedste billedkvalitet.

Med de spejlløse kamerares fremdrift synes jeg godt man kan sige at Nikons markedsundersøgelsesafdeling burde fyres. Eller er de for ingeniørdreven ?

Eller måske var Nikon bange for at kannibaliserer dem selv ? De var stærke på spejlrefleks og kompakt kameraer. Men en fejl var det.

Markedet for kompaktkameraer falder også – de fleste har et kamera i deres smartphone og de kameraer bliver bedre og bedre. iPhonen har forandre meget herunder hvordan vi forbruger og ser på billeder-

Der er aldrig taget så mange billeder som nu – mange af dem burde måske aldrig været taget og måske vægter vi idag “hurtigt” over god teknisk billedkvalitet ?
Mange fotografer har hårde tider. Dels skal det gå hurtigt, dels vægter teknisk kvalitet mindre og så kan alle idag laver udmærkede billeder. Kameraer idag er fantastiske !
Packshots, som tidligere var en guldgruppe, kan idag klares med et simpelt kamera, et fotobord og lidt Lightroom/Photoshop.

Idag har fotografen fået konkurrence fra os alle sammen med et kamera.

For ca 30 år siden var det mange fotogrossister i Købehavn. Fx Behnke, Skotner, Westheimer, Goecker og flere. Nogle af dem er lukkede, nogle har skiftet navn (Westheimer = Focus Nordic) og funktion til fx distributør andre, som Goecker, satsede på at blive en center for de professionelle fotografer – som dengang stadig tjente god penge !
Idag har mange fotografer det svært og Goecker satser nu tydeligt på hobbyfolket, som stadig har penge
Udefra set virker som at Nikon stadig satser på den professionelle fotograf eller som minimum meget teknisk, kvalitetsbevidste hobbyfotograf. Nikon i Danmark er lukket og betjenes nu af det Nordisk hovedkvarter i Sverige.

Det valg ses også i Nikon valgt af ambassadører i Danmark. Virkelig god fotografer – som vi aldrig ser værende aktive på de sociale medier.
Inden tvivl om at Nikon laver virkelig god billedemaskiner men sidste udkald nærmer sig og jeg er bange for at Nikon igen misser et teknologiskifte.
Alt det her gør dig sikkert også gældende for Canon – jeg kender bare ikke deres produkter og historie særlig godt.

På nogle måder omfatter jeg Nikon som lidt arrogante. I min optik har de været meget fokuseret på deres professionelle kunder og har ikke taget deres store base af ofte seriøse hobbyfotografer alvorligt.

Fx havde Nikon tidligere to programmer:

NPS – Nikon Proffesional Service og NPU – Nikon Proffesional User
hvor NPU var målrettet seriøse hobbyfotografer. For at komme ind i NPU skulle du have et prof. hus og mindst en pro optik. Det program blev slettet for et par år siden uden at informerer dem med et NPU medlemskab – dårlig stil. Faktisk ventede jeg i to år på at få mit medlemskort og fik ved henvendelse nogle lamme undskyldninger.

Er det noget som Nikon er dårlige så er det firmware updates. De kommer sjældent med nogle og der er det med updates man ikke mærker. Det er Fuji til gengæld gode til. Mon ikke at man efter et par års erfaring og med feedback fra markedet kunne ændre på nogle ting ? Det synes Nikon ikke åbenbart.

PS: Fik du set “Tanker om Sony” og “Tanker om Fuji” ?

Skriv en kommentar