Tanker om Fuji

Jeg har en Fuji X-pro1 – skal jeg opgraderer til X-pro2 eller skifte til noget andet ?

Jævnligt gør jeg mig nogle tanker om nyt grej – det gør ALLE fotografer. Dem som siger andet lyver – om ikke andet overfor dem selv.
Jeg har haft en X100 og har en X-pro1 som jeg begge har været glade for.
Nu er der kommet en X-pro2 og kunne det være nærliggende at opgraderer til den men…
Fujigilm var tidligere en meget kendt producent af film. Velvia, Neopan og Acros bringer minder frem men tidligt i 2000’erne var de mest kendt for kedelige FinePix kameraer.
Det ændrede sig med deres Xtrans sensor, hvor de har fjernet AA-filteret (Anti Aliasing) og ændret i Bayer filteret. Det giver en umiddelbar skarphed og muligheden for at simulerer de analoge film i et filter.
Fuji forstod ændringer med iPhone og filtre samt retro bølge. Deres kameraer har en velkendt morfar look (ligner på mange måde Leica), fylder ikke meget og det er nemt at få et “look”.
Glem teknisk billekvalitet ! – skyd og fede simuleringer af film.
De spejlsløse har nogle features som EVF (Elektronisk View Finder), som gør foto nemmere. Nu er foto ikke noget for gamle mænd i fotoklubber men også for teknisk uinteresserede. Det er også en ændring man ser andre steder. Skal du sælger en bil skal du sælge til en kvinde – glem manden, glem en masse tekniske forkortelser.
Fuji tappede lige ind i en tidsånd, hvor foto er for alle. Hvor det skal være nemt og ikke kræver en ingeniøruddannelse og en en master i photoshop.
Samtiding har de været gode til at finder ambassadører, der er aktive på de social medier som Facebook. De har virkelig været i stand til at skabe en entusiastisk forum – hvilket jeg aldrig har set med hverken Nikon eller Canon. Det er nærmest kult !
Du har måske fornemmet at det ikke er blevet til en upgradering til X-pro2 ? Jeg synes simplethen at jeg får for lidt for pengene. Huset alene koster 14,995 i Photografica. Vi taler stadig om en APS-C sensor, ingen vippeskærm og dårlig focuspeaking bl.a.
Helt sikkert et lækkert kamera – bare alt for dyrt efter min mening. Men hatten af for Fuji at de kan få de penge for deres grej.
Ganske stilfærdigt og morfar synes jeg at den tekniske billedkvalitet fra x-pro1 ikke er i nærheden af Nikons.
Fuji skal have ros for at opdaterer sig kameraer med ny firmware, der rent faktisk gør en forskel. Enten ved at noget bliver forbedret eller ved at der kommer nye features.
 
PS: Fik du læst “Tanker om Nikon” og “Tanker om Sony” ?

Skriv en kommentar