Sony 70-200 F/4 OSS G er tilfredsstillende – men heller ikke mere

Jeg har anskaffet et Sony 70-200 F/4 objektiv og har skudt et par billeder med det og her er hvad jeg synes

Tidligere har jeg fortalt om min tanker om at anskaffe mig en tele og det kan der siges en del om. Kunne jeg godt have tænkt mig Sony 70-200 F/2.8 GM istedet for  70-200 F/4 OSS G ? Ja, det kunne jeg godt – men det koster omtrent det dobbelte. F/2.8 GM koster hos Goecker (og så kan det sikkert fås billigere) 19.245 kr og F/4 koster 9.995 kr per 14. august 2020.

Hos flere fabrikanter laver de objektiver i en F/2.8 version som koster mange penge og er vanvittig god og så laver de en en F/4 som er god og en del billigere. Da jeg havde Nikon havde jeg en 70-200mm  F/4 og en 300mm F/4 og var glade for dem begge. Og nu har jeg en Sony 70-200mm F/4….

Dette er ikke en test med mål af kromatisk aberration etc. Hos DXO Mark laver de anerkendte test af både objektiver og kamerasensorer. For at lave den type af test kræves en del ekspertise og måleudstyr.

Så jeg kan kun fortælle hvad jeg synes..

Punkt 1: en 70-200mm er en meget anvendelig brændvidde. Med en 70-200 mm kan du fotograferer alt. Også fx landskaber. En 14 eller 24 mm er ikke nødvendigvis det bedste til landskaber. Prøv en 70-200 til landskaber og du vil måske blive positivt overrasket !

Punkt 2: F/4 er på alle måder lettere. Både i pris og i vægt. En F2.8 vejer 1480 gram og en F/4 840 gram. Betyder det noget ?

Prisen betyder noget for mig og det gør vægten også. 840gram er nemmere at bære rundt på og at holde rimeligt stille. Jo, jo, der er indbygget stabilisering men det gør alt ikke noget hvis du selv holder tingene rimeligt rolige selv.

Du kan læse alt om antal lameller og linseelementer etc mange steder. Fx på hos Sony: https://www.sony.dk/electronics/kamera-objektiver/sel70200g

Der er to ting jeg gerne vil fremhæve:

1: modlysblænden er af godt kvalitet. Ikke noget tyndt dillerdaller.

2. jeg kan ikke bruge en teleconverter og dermed forlænge brændvidden. Telekonvertere hos Sony kan kun bruges sammen med GM serien af objektiver (som typisk er F2.8 objektiver), hvilket er øv !

Jeg købte objektivet for lidt tid siden hos Photografica da der var “cash back” (sælges der objektiver til vejl. udsalgspris ?) og haft haft det liggende lidt….

Når jeg køber et nyt objektiv tager jeg det ofte med i haveselskabets have på Frederiksberg og på kirkegården…:-)

Der er lidt forskelligt at fotograferer og jeg kan godt lide, at have en god fornemmelse af objektivet og dets brændvidde inden det går løs.

 

Selv objektivet blev introduceret tilbage i 2013. Det kan synes som lysår og havde vi talt om et kamera ville vi tale om flere lysår. Heldigvis går det knap så stærk med objektiver og design af dem. Så jeg er ikke bekymret for et objektiv, der er designet for syv år siden. Jeg bruger til tider objektiver, som er designet for 40 år siden…

Er jeg tilfreds ?

Helt sikkert. Jeg synes, at det er det fint: god hurtig autofokus, behagelige fokusring, behagelig vægt og behagelig pris, bokehen behagelig – der er intet at klage over. Jeg er heller ikke i den 7´ende himmel for den leverer det, jeg havde forventet. Ikke mere. Ikke mindre.

Skriv en kommentar