Skolen i Sydhavnen er godt tænkt

Sommeren er kommet og nu, endelig, har jeg besøgt Skolen i Sydhavnen

Ved en privat fest talte jeg om arkitektur med en og særligt skolen i sydhavnen, som ikke var færdig på det tidspunkt,  talte vi om for det lød meget lovende.
Vi talte bla. om at “tilføje” og “fortolke” i billederne – en god konversation.
Skolen har været færdig længe og har været et yndet mål for brugere af Instagram men jeg er lidt langsom i optrækket så jeg har først været en tur forbi i juni 2016.

Skolen i Sydhavnen er Københavns Kommunes maritime og naturvidenskabelig profilskole, der åbnede til skolestart 2015. Skolen har vundet prisen for ”Årets Skolebyggeri” og ”Årets Danske Byggeri”. I foråret 2016 vandt Skolen i Sydhavnen den internationale arkitekturpris “WAN Education Awartd” foran uddannelsesbyggerier fra hele verden
Kilde: JJW Arkittekter

Jeg kan godt lidt at se på og fotograferer flotte bygninger. Arkitektur er i bybilledet og betyder en del for vores opfattelse af byen vi lever i. Den påvirker dig hvad enten du vil eller ej, den betyder noget for dig om du ved det eller ej.

Indenfor arkitektur fotografi er der “regler” og mode – så der er indenfor al fotografi.

“Reglerne” for arkitektur fotografi er bla. “ingen styrtende linier”, “skarpt for start til slutning”, “ingen lens fall off (vignittering)

Det kan være nogen begrænsende…må der ikke være styrtende linie kræver det specielle tilt/shiftt objektiver, som er rasende dyre eller noget tid foran din computer med et redigeringsprogam som fx photoshop. Hvis du skal gøre det sidste skal du tænke over det i optagelsen…

Og skarphed fra start til slut kræver måske noget focus stacking. Faktum er at det kræver grej og/eller tid og tålmodighed.

Ofte opfattede jeg at arkitektene ønskede billeder af deres projekter som de så ud i deres cad/cam tegninger. Der er alt skarpt og alle linier er rette.
Men der er et skifte på vej med Iwan Baan:

Iwan Baan (born February 8, 1975 in Alkmaar) is a Dutch photographer. He has challenged a long-standing tradition of depicting buildings as isolated and static by representing people in architecture and showing the building’s environment,  trying “to produce more of a story or a feel for a project” and “to communicate how people use the space”.
Kilde: wikipedia.dk

For mig er det vigtigt med “the feel”, at se bygningen med mine øjne som måske er helt forskellige fra det arktiteker har set eller tænkt. Uden at jeg på nogen måde skal sige at mit “blik” er bedre eller på nogen måde genialt.

Danmark har flere virkelige dygtige arkitektur og jer kommer man ikke uden om Adam Mørk, som på Complex¨s liste i 2014 lå som nr.4 over verden 25 bedste arkitekturfotografer. Han kan sit kram og jeg er misundelig (på den gode måde !)

Skriv en kommentar