selvportræt er en svær størrelse

Selvportrættet er en genre og har eksisteret længe før selfien

Der kan siges uendeligt meget om selvportrættet som genre og begreb og jeg er ikke kvalificeret til at fortælle om det i hverken historisk kontekst eller i kontekst af kunst eller “bare” kultur.

Men bare lidt tanker herfra:

Jeg opfatter at selvportrættet har eksisteret længe og længe før fotografiet. Jeg tror ikke van Gogh har malet sig selv i mangel af bedre model eller motiv men måske er det sådan at vi på et tidspunkt ser indad og tænker “hvem er jeg?” eller måske “hvordan ser jeg mig selv?” eller “hvordan vil jeg gerne have at andre ser mig ?” Det sidste tror jeg mange vil genkende i selfien.

Til en lille opgave hos Jakob Kjøller drejede det sig netop om selvportrættet og opgaven lød på at lave et (1) selvportræt. Selvportrættet er mange ting og kan laves på alle mulige måde og i forskellige kontekster.

Jeg fandt det umuligt at lave bare et (1). Jeg er ikke den samme som da jeg var 30 år – og er heller ikke den samme når jeg bliver 60. Bare på den samme dag kan jeg være meget forskeligt. Og da jeg ikke har et ønske om at vise mig selv på den ene eller anden måde (hverken som melankolsk eller aktiv invalid) er det meget svært at vælge et (1) billede.

Jeg lavede tre billeder og min hustru kunne kende mig i dem alle – det kan jeg heldigvis også selv. Der er ikke “et mig” som jeg synes bedre om – den bedste udgave af mig er nok bare mig. Eller det er der måske nok, men jeg har det fint med min mange fejl og mangler.

Jeg har taget billeder af mig selv flere gange og det er ret simpelt fordi jeg ikke havde anden model til rådighed. Nogle gange skal noget afprøves her og nu og min hustru synes altid jeg spørger på de mærkeligste tidspunkter. Eller i hverfaldt på tidspunkter, der ikke passer hende særlig godt. Bla. derfor spørger jeg meget sjældent min hustru mere – men hun har gennem årene været meget tålmodig !

Nedenstående er nogle billeder jeg lavede en sen aften kort tid efter jeg have fået min Sony A7, som kan fjernbetjenes med en iPhone, og få rigget et hjemmestudie op. Og det skulle prøves..

Det er på ingen måde genialt.

Hvis du vil vide mere om selvprotrættet kan jeg anfale et læse lidt i denne pdf, som er udgivet af Louisiana: https://www.louisiana.dk/uploads/pdf/selvportraet_laerervejledning_0.pdf

Eller se nærmere på denne liste med Top 10 Self Portraits. Det er for mig ikke en facitlist men god inspiration !

Skriv en kommentar