Test af Samyang 24mm tilt/shift optik

Jeg har haft lånt en Samyang 24mm tilt/shift i nogle dage til test for at se om det var noget for mig.

Når jeg kiggede på en Samyang var det fordi det er under halv pris af en tilsvarende Nikon optik
Jeg har ikke prøvet en tilsvarende Nikon optik alene fordi Samyang koster i nærheden af 6000 kroner og Nikon’s koster næsten 15.000 hos Photografica.

Jeg havde (og har) en klar ide om at Nikons er bedre men prisen på Korea modellen er meget tillokkende. Nu har jeg jo ikke testet Nikons tilt/shit optik men jeg kan kun tro den er bedre end Samyangen. Sagt på en anden måde: jeg kan ikke forestille mig at den ikke er bedre – det må den være !

En tilt/optik bruger man typisk til arkitektur, landskabsfotografi og til nogle effekter som miniature.
Når det skal bruger til arkitektur fotografi er det for at undgå styrtende linier og landskabsfotografen vil gerne have en enorm dybdeskarphed.

I sagens natur er det en manuel fokus optik og er i det hele taget ikke en point-and-shoot optik (hvis der noget der hedder det…) men en optik, hvor man kæler for detaljen – og så er Samyang ikke sagen !
Det levede ikke op til mine forventninger….

Et eksempel er, at der ikke følger en modlysblænde med…WHAT ? Du så rigtigt – ingen modlysblænde, hvilket er helt ubegribeligt da optikken har en rigtig kedelig tendens til flare.
Flare kan være en lækker ting men den laver flare på en dum måde, som en vintage Olympus optik jeg også har.

Da jeg ingen erfaring har med tilt/shit optikker har youtube været flittigt benyttet. Fx er denne set mere end een gang:

Og så faldt jeg over denne anmeldelse af Samyang optikken (som også hedder Rokinon på nogle markeder), hvilket bekræftede mig i mine erfaringer. Det er dejligt at blive bekræftet…:-)

PS: Dette er flare på den gode måde – her har jeg søgt efter det…..

Samyang 24mm til/shit optik
  • Samyang 24mm til/shit optik
3

Resume

På plus siden: prisen er god, på nogle måder virker den fint bygget – og så er prisen god

På minus siden: billedekvaliteten ikke noget at råbe hurra for !, drejeknapper er af plastik og jeg kan se for mig at de knækker af, OG SÅ ER DER INGEN MODLYSBLÆNDE !!

Skriv en kommentar