et godt portrætfoto bør alle have

At have et godt portræt af sig selv bør alle have !

Du kender sikkert udtrykket og vigtigheden af at gøre et godt indtryk ? I mange sammenhænge er dit billede det første folk ser: på Facebook, på Instagram og ikke mindst på LinkedIn. Arbejdsgivere tjekker ofte din offentlige profil på disse platforme og vil det være kedeligt hvis dit billeder sender et andet signal end det du ønsker at udsende.

Portrætfoto er en af de ældste typer af fotografi. Da fotografi kom til var der mange som mente at portrætmaleriet ville forsvinde. Det er det heldigvis ikke for de kan begge “noget”.

Hvad er et godt portræt ?

Hvis det bare fandtes en formel for det !

Min opfattelse er at det kommer an på hvad det skal bruges til. Skal det bruges på LinkedIn eller din virksomheds internetside ? Skal det bruges til at bogomslag for dine senest bog eller ønsker du et “sexet” billede (boudoir) til din kæreste eller samlever ?

Det gør en kæmpestor forskel ! – og det skal være klart inden du kommer til fotografen og har iøvrigt stor betydning for dit valg at fotograf.

Valg af fotograf til at have dit portrætfoto

Når du har tænkt over hvad dit portrætfoto skal bruges til er det en god ide at tænke over stilen og derfra skal du finde en fotograf. Og mulighederne er enorme !

Her er mit råd at du ser på fotografens andre portrætter. Er det den stil han/hun laver som du tænker dit portrætfoto skal være ? Spørg omkring og så er dér hjemmesider og Instagram er dine venner.

Og når du så har fundet en som du tænker det kunne blive så få en snak med vedkommende. Fortæl hvad du ønsker dig af dit portræt og hvad det skal bruges

Typer af portrætfoto

Der findes mange typer af portræt. Er det et “headshot” hvor der kun vises fra brystet og op eller er det i fuld figur ? Et er tale et en studieportræt med ensfarvet baggrund eller er det en portræt i miljø ? Eller måske lidt i reportagestilen hvor forografen er med fx på din arbejdsplads ? Mulighederne er mange og alle typer kan være virkelig godt. Det handler igen om hvad det skal bruges til…

Hvem skal dit portrætfoto vise ?

Det enkel svar er “det skal vise mig” !

Men et portræt foto kan deles op i fire kategorier:

1: det kan vise hvem du gerne vil vise til andre. Og der er det ofte at man gerne vil vise sig selv allermest flatteredende

2. det kan vise hvem du egenligt er

3: det kan vise hvem fotografere tror du er

4: det kan vise hvem fotografen gerne vil have du skal være for at tilfredsstile fotografens kunstneriske vision

Derfor er det vigtigt at du vælger fotografen med omhu !

Objektiv til at lave et godt portræt

Hvis der bare her også var et facit. Det er der ikke….et portræt foto kan laves med alle objektiver alt efter hvilket udtryk du ønsker det skal have.

Men generelt er der en bred opfattelse at en normalt tegnende 50mm objektiv kan bruges med fordel og det er ligeledes bredt anerkendt at 85mm og 135mm objektiver at velegnede til at lave portrætfoto.

Personligt bruge jeg ofte en 90mm objektiv for det tegner virkeligt skarpt og passer til den stil jeg laver. Det kan også bruges til macro fotografi og betyder at jeg kan gå tæt op og at det viser motivet 1:1.

Så er der det andet store emner: dybdeskarheden også kendt som blændetallet. Når tænker at jo større blænde desto bedre. Men igen det handler om stil og smag. Med det er dot at have muligheden for at arbejde på en lille dybdeskarphed så f/1.8 eller f/2.8 er gode valg.

Kamera til at lave et godt portrætfoto

Der må jeg sige det er ikke udstyret der lave et godt portrætfoto. Det gør fotografen !

Og det er muligt at du har et større, finere, dyrere kamera end fotografen men kan du betjener det ligeså godt ?

Der kan lave gode portrætter med alle kameraer. Det handler ikke om kameraet i sig sig men om visualitet og kreativitet. Se på de gamle mestre som fx Irving Penn. Han have ikke digital kamera med stabilisering og Eye focus. Nope: et kamera, et objektiv og en rulle film.

Så mindre fokus på grej. Mere fokus på resultatet.