der er mange plusord i fotografi

Alle fag og håndværk har et “lingo” og fotografiet har også flere plusord

I samfundet generelt er der ord som er positivt eller negativt ladet. Små ord-atomer, der signalerer gode eller dårlige ting. Det er ord som skifter og skifter betydning over tid og bekræfter bare at sproget er en dynamisk størrelse.

I fotografi har jeg lagt mærke til at der en nogle ord som er plusord og anvendt om et fotografi er der per automatik noget positivt omkring det. Naturligvis er der også som minus ord. Hvormeget et ord er plus eller minus afhænger naturligvis af den enkelte person så der er her tale om “grove træk” og generaliseringer.

Her er et par “fotografiske plusord”:

Analogt (film)

Nogle spørger om et billede er skudt digitalt eller analogt (på film) og dermed signalereres at billedet er bedre og/eller mere imponerende, hvis det er optaget analogt.

Analogt og på film har noget romantisk over sig, noget ægte og håndværk. Det tapper ind i tiden om at søge tilbage til de gode gamle dage før verden gik af lave. Måske er det fordi få i gamle dage kendte til mørkekammerarbejde men der blev ændret i stor stil. Teknikker som toning, ridsning og sammenkopiering blev brugt flittigt.

Fotografi har grundlæggende ikke ændret sig. Det handler om at se og så er der lukketid, blænde og ISO. Sådan er det basalt set stadig. Så er der kommet nu værktøjer til som gør noget nemmere og mere tilgængeligt samt udvider rammer for hvad der er muligt. Men det ændre ikke på, at du skal kunne noget.

Ingen spørger om en musiker om vedkommendes plade er lavet på computer og med elektroniske instrumenter.

plusord – positivt ladet ord; betegnelse for et fænomen som de fleste har en positiv indstilling til

Straight Out of Camera (SOOC)

Nogle spørger om billedet er kommet direkte ud af “kassen”. Det er jo temmelig ligegyldigt – forhold dig til det billede du ser.

Det giver så heller ikke megen mening for du kan lave så meget i kameraet. Du kan starte med at justerer på hvidbalance og vupti! – du har et billede med et andet” feel”. Eller du kan vælge at anvende en af de mange filmsimuleringer nogle kamera er kendt for og vupti !

Fotografiske undersøgelser og billedemæssige praktissser

Det er også plusord eller fraser som straks signalerer “at dette er ikke bare et billede” men at der ligger noget større, noget dybsindig og klogt i billedet. Det gør der måske også – for mig er det ofte bare ord, der skal pynte på billederne og tillægge billeder en større værdi.

Til tider synes jeg at selve metoden bliver tillagt får stor værdi i forhold til selve billedet. Kan jeg fortælle, at billedet her er lavet på en 100 år gammel 8×10 tommer kamera, som er utæt og noget at det du kan se på billeder er lys lækager, lidt vand og lidt sand så er det toppen.

Eller jeg kan fortælle at jeg har skudt det samme motiv på en række udløbne film, at jeg dermed ikke har helt kontrol men overlade det til kemiens indre samspil så er det toppen. Eller jeg har overskud til at lades det udløbne og lettere mugne papir spille en stor rolle og dermed lade forfaldet spille en stor rolle – så er det toppen.

 

Hvad med minusord ?

Det største minus ord jeg kender er nok “Photoshop”. Mange reagerer negativt på det og forbinder det med snyd og manipulation. Ideen om at et fotografisk er neutralt objektivt er jo helt galt – for det er det på ingen måde og har aldrig været det. Men i maleriet er alt tilladt – at lade græsset være blåt eller at sætte en person ind i en tid eller et rum hvor person aldrig har været. Det er ok. Men ikke i fotografiet. (den slags er naturligvis at absolut no go når vi tale dokumentarfotografi !)

Skriv en kommentar