stjæl med arme og ben….eller sagt pænt: parafrasér

Jeg har opfordret før til lige som musikere gør at starte med at kopierer de store

I musikkens verden er det helt legitimt at man kopiere andre som kom før en selv. Enten i 1-til-1 kopier eller som et covernummer som ofte kunne overgå originalen. Hell, The Beatles startede som et kopiband !

Et godt eksempler synes jeg er Roxy Music´s udgave af John Lennons “Jealous Guy”:


I fotografiet er er der også masser af “kopi” og “covernumre”. Faktisk er hele udstillingen “Vogue Ikke A Painting” på Gl. Strand et stort vidnesbyrd om netop det. Alle “store” fotografer er blevt inspireret af tidligere tiders mestre.

For at den ikke bliver en 1-til-1 kopi handler det om at sætte sit eget præg på det (“twist” hedder det vist…), gøre det til sit eget og føre det andre har lavet før det videre.
Nedenstående er en opgave jeg fik stillet. “Lav en parafrase”…

© Henrik Wessmann

Det er  en parafrase over stillen hos Platon. Der er elementer derfra…men for at kunne lave noget tættere på det originale kræver det flere ting:

1: man skal ønske det..
– og jeg ønsker ikke at lave en kopi. Men stærk inspiration er ok 🙂

2: man skal øve sig. Ingen, ingen store fotografer er blevet store på en dag eller har udviklet deres signaturstil på en formiddag. INGEN !

Og hvorfor skal man så kopiere eller lave parafraser ?

Fordi man kan lære en masse om både lys og sig selv ved at se de gamle mestre over skulderen. Det er en grund til at en udbredt  ( og god! ) lyssætning hedder “Rembrandt”..den enkle forklaring er at det virker !

Rembrandt lavede jo ikke gode malerier ud af det blå. Han kom i lære som kunstmaler, hvilket var vejen frem for mange. Idag er der ikke mange som har stået i mesterlære men de findes.

Andre startede som Kunstakademiet som fx Bertel Thorwalsen gjorde hvorefter han rejste ud for at dygtige gøre sig yderligere. Det tror jeg også er en god måde….

Bottomline er : lær af dem som kom før og øv dig en helvedes masse.

Skriv en kommentar