Papir er ikke bare papir

Dette gælder for alt papir men i fotosammenhæng er papiret du printer på af største vigtighed.

Jeg ved at nogle måske vil synes at det kan da ikke være så vigtigt men prøve at printe det samme billede fx på Epson Semigloss og Epson Archival Matte. Hvis du så ikke kan se forskel vil jeg mene, at det er tid til et besøg hos optikeren…:-)

Udover prisen er forskelling fra fabrikat til fabrikat, type til type, er der stor forskel i hvor stor et farve rum de forskellige papirtyper kan vise og der en forskel i den struktur papiret overflade har – i det hele taget kan det godt virke som en jungle.

Det er, efter mine mening, noget af det allemest tekniske omkring fotografi. På nettet findes der en lang række tutorials omkring kalibering af enheder. Fx hos CambrigdeColour 

Jeg har en Epson printer og bruger typisk Epson papir – primært fordi det er nemt ! Når man installerer printeren installerer den også alle ICC profilerne til Epsons papir.

Jeg har forsøgt mig med papir fra Ilford. Dejligt papir – men de er desværre gået konkurs….Men det var også et heste arbejde at finde og installerer ICC profilerne.
Printerfabrikanterne har helt sikkert en stor interesse i at vi skal bruge deres papir også (det er penge i det…) men hvor villle det for være dejlig hvis fabrikanterne kunne enes om også at distribuerer andre fabrikaters ICC profiler med….

Skriv en kommentar