På gaden i Istanbul

En dag var jeg i Photografica. Jeg skulle nu ikke have noget, men jeg kom hjem med et visitkort fra workshops4u.dk ved Ole Bo Jensen.

Et besøg på hjemmesiden og jeg faldt straks for turen til Istanbul. Jeg havde være i Istanbul før, dog kun i embeds medfør og havde derefter altid haft lyst at komme tilbage dertil. Jeg kendte ikke til Ole Bo Jensen men ræsonnerede at siden Photografica gerne ville have hans kort fremme på disken kunne det ikke være helt dårligt….

I april måned var jeg afsted med 10 andre håbefulde og forventningsfulde glade amatører. Til fem dage med fokus på fotografi, feedback og konstruktiv kritik undervejs i forløbet.

Overskriften for de fem dage var gadefotografi (eller det mere mundrette og oppe-i-tiden ”Street photography”). Bestemt ikke en genre jeg har gjort mig i tidligere og hvis sandheden skal frem nok ikke lige havde fået gjort mig de store, eller små, tanker omkring inden.

Jeg følte bare, at jeg havde behov for nyt input, ny inspiration og tænk ! Fem hele dage med foto – ingen opvask, intet tv, ingen græsplæne der skulle slås…..bare foto !

Det med at gå op til et helt fremmed menneske og spørge om man måtte tage en billed var svært ! På skrift lyder det såre simpelt men i min virkelighed var det svært.

Jeg måtte sande at Istanbuls befolkning sandsynligvis er de mest imødekommende mennesker i hele verden ! Med fagter fik man spurgt om man måtte fotografere, der blev sjældent sagt nej og så smilede de og sagde tak bagefter ! Det skete heller ikke sjældent at jeg blev stoppet på gaden og blev bedt om at tage et billede. Jeg smilede, tog et billede, de smilede tilbage og takkede ! Og det var så det. Ikke så mange spørgsmål: hvem er du ?, hvad skal du bruge det til, kommer det på Facebook ?

De spørgsmål er jeg blevet stillet i Danmark, når jeg en sjælden gang, alt for sjælden, har fattet mod.
Det skal lige siges, at der ikke var noget med tele her ! De fleste billeder jeg tog var på 28mm eller 35mm. Det kræver ofte at man er tæt på..

Når man så havde fået spurgt skal man også turde blive i situationen. Når jeg havde fået et ja så klik-klik, tak og farvel. Det kræver lidt mere af en. At være der.
I de fem dage jeg var der lærte jeg en masse, også om mig selv, og jeg fik modet til at lave nogle billeder som ingen andre, indtil videre, har syntes om. Langtfra teknisk perfekte – men jeg synes at de er gode! (ingen af dem vist her).

PS: Nu er det ikke så svært at spørge…

Har du fået lyst til gadefotografi i Istanbul med Ole Bo Jensen og workshops4u er udbyder de også i 2014  et antal forskellige kurser og  workshops – også i Istanbul….

Skriv en kommentar