Kom ned i arkivet og se dine billeder med nye øjne

Jeg skal passe på ikke at låse mig fast eller stoppe for tidligt og bla. derfor skal jeg i arkivet

Når jeg redigerer billeder i Photohop eller CaptureOne ser jeg på billedet og lave redigering lidt på “gefuhl”. Dvs jeg har ikke een måde at gøre det på – fordi jeg synes man skal behandler hvert billede som sit eget billede. Det har nogle styrke og nogle svagheder. Sådan er det.

Og jeg stopper når jeg synes “den er der”. Et godt enkelt eksempel er nedenstående billede som jeg lavede i Nørre Vorupør en ukristelig tidlig sommermorgen:
© Henrik Wessmann - "Cold Surf"
Jeg var godt tilfreds med de store korn og det blå skær over billedet. Så jeg stoppede dér. Men skal bestemt vide hvornår man skal stoppe redigeringen men så…
Forleden hev jeg billedet frem igen (der er en stor værdi i at se sine gamle billeder) og “måske vil det virke i s/h?”

Det synes jeg det gør. Og sjovt som man nu, som en bemærkede, ligger mærke til noget andet. Ved farvebilledet se man tydelig skyernes refleksion i vandet og ved s/h lægger man mærke til den dramatiske himmel.

Jeg havde s/h billedet på Instagram og der kom en komentar: “Fint motiv. Lidt synd at horisonten er skæv.” Jeg blev lidt ophidset for jeg synes kommentaren er tåbelig og typisk fotoklubpis. Der står ingen steder at horisonter SKAL være lige. Jeg dokumenterer ikke, jeg fortolker.

Jeg vil gerne inviterer til dig til at se på Jan Grarups billeder. Uden anden sammenligning overhovet så læg mærke til hvormange at hans billeder som er “skæve”. Så kom nu videre.

Et andet eksempel på det nyttige i et genbesøge sin billeder er dette fra Venedig:

Da jeg kom hjem fra Venedig syntes jeg, at jeg vill lave en serie billeder og de skulle være s/h. Så det blev næsten alle…

På min tur i arkivet stødte jeg på det billede med søstre på tur i Venedig. Jeg synes ikke rigtig om toningen nu og “hvordan mon det ser ud i farver ?”
Det ser, synes jeg, voldsomt bedre ud i farve…

Og hvad har jeg lært af det ?

Det er en god ide at genbesøge sine billeder og se på dem med nye øjne. Og du er måske og blevet bedre til at redigere i mellemtiden ?

Skriv en kommentar