"Nuggets" af Tom Haller

“Nuggets” af Tom Haller er billeder af amerikanske landskaber,  som er menneskabt men hvor der ingen  mennesker er

Photographs by Tom Haller. With a text by Christian Seiler
1st edition, 2019
Text German and English
Hardback
112 pages, 55 color illustrations
28 x 22 cm
ISBN 978-3-85881-602-3

Forlaget Scheidegger & Spiess, har udgivet noget “Nuggets” med billeder af den schweiziske fotograf Tom Haller. Forlaget udgiver bøger indenfor tre emner – Kunst, Fotografi og Arkitektur. og jeg har tidligere anmeldt bøger fra det forlag. Fx Marcel Gauterot og René Burri“Brasilia” af René Burri.

Bogen her er lidt beslægtet med boge “The Unguided Road Trip” af Roland Iselin fra samme forlag. Dels er der et emne mæssigt sammenfald men sjovt er det at motivet brugt på forsiden af Iselin´s bog ser man også i denne bog af Tom Haller. Billedet af en rytter fra pony ekspressen. Prøv at søg med Google med “Nevada mcgill pony”. Der er også et billede hos Fineartamarica.com .

Billederne i bogen er skudt analogt over en årrække og er alle fra USA. Et meget fotogent land, landet med store vidder, lange veje gennem øde områder, der kun blive brudt af en nedlagt benzinstation, et vejskilt til nærmeste motel, en søvnig by i støvet.

På den måde rammer bogen ned i et emne og felt, som er set mange gang før. Du tager en bil og tager på road trip med dit kamera eller en guitar eller dine venner fra high school og ser hvad eventyret bringer. Lidt ligesom “Magical Mystery Tour” af The Beatlles. Ud i det blå med klip klapper på.

Jeg opfatter at bogen ikke har haft en stærk ide eller tanke fra start. Som fx “In the America West” af Richard Avendon. Dér var en stærk ide.

 

Måske ligger nøglen i selve titlen “Nuggets”, som betyder små stykker guld eller andre ædle metaller formet af jorden som du bare finder. Og Tom Haller har fundet “Nuggets” som i gode billeder. Jeg har svært ved at tro, at du IKKE kan finde gode motiver hvis du ruller kalechen ned og starter bilen, som er pakket med kamera og film.

 

Ingen tvivl om at Tom Haller kan fotografere og har et godt blik. For komposition, farver og humor. En butik som mangler et “e” i navnet. Et hegn med en port med skiltet “Exit” og på den anden side er hegnet er der ingenting. Tomme tilskuerpladser i “Sam´s Town”. En usædvanlig charmerende bygning med skiltet “Nugget”.

Selvfølgelig viser det, at gode motiver er der altid hvis du har øjnene med dig. Men der er tale om glimt. Om en “nugget” fundet lidt tilfældigt. Jeg synes bogen mangler en stærk ide.

I bogen ser du øde landskaber, øde bygninger som nogle gang bliver til et landskab i sig selv men ingen mennesker (selvom du ved at der et menneske i den kørerende lastbil. Der er et fravær af mennesker. Det bliver meget objekt. Lidt fremmedgørende.

Jeg har set en del billeder fra det øde USA. Der hvor man fornemmer at storhedstiden ligger i fortiden. Hvor kun de gamle og præriehunden er tilbage. Hvor varmedisen kun bliver brudt af et godstog eller en lastbil. Men er det nu et rigtigt billede ?

Du kan se mere til Tom Haller på hans hjemmeside og/eller Instragram

Du kan læse læse mere om bogen hos forlaget.

"Nuggets - American Landscapes" af Tom Haller
  • "Nuggets"
3

summa et summarum

Bogen får 3 stjerner.
Der ER gode billeder i bogen men den mangler en stærk grundide. Jeg bliver i tvivl om, hvad bogen vil fortælle mig.

Skriv en kommentar