Nikon Df: genial eller overflødig ?

Ingen tvivl om at Nikon´s Df kamera skiller vandene. Er den genial eller overflødig ?

Jeg har tidligere skrevet en blog om Nikon Df med overskriften Er Nikon Df en misforstået dreng i klassen ? men blev provokeret at en som sagde at Dfén var et overflødige kamera i Nikons line up.
Ikke provokeret på den måde at jeg blev fornærmet (er Df ejer) men mere i retning af at det fik mig til at tænke over det. Altså god provokation, som var sagt i godmodigt drilleri (tror jeg…)

We buy the Df with our hearts, not our brains.

Citat: Ken Rockwell

Ovenstående er et citat fra Ken “all is good” Rockwell. Mange har ikke tillid til ham grundet hans øgenavn – “all is well” – som han har fået fordi han sjælendt skriver at noget er noget lort men altid er positiv. Men citatet passede godt her for det er kernen: du skal ikke vælge Dfén fordi det er let og hurtig at arbejde med men fordi den har noget andet…en udefinérbar magi

Min erfaring med Nikon går nogle år tilbage og jeg har haft forskellige DSLR´er. Fra D40 til D800 over næsten alt derimellem og Df er afgjort den mest “besværlige”.

Og hvorfor er den det ?

Til at starte med er det forreste hjul erstattet en dreje ting. De to hjul fra Nikon er en af de ting der gør Nikon nemt at arbejde med både hurtig og præcis. Men på Df er det forreste erstattet af en noget langsommere dreje ting.
Oven på kameraet til højre sidder programvælgeren for M(manuel), A(aperture), S (Shutter) og P (program) men det kan ikke bare drejes – nope. Du skal hive op i den første…ligesom du på nogle biler skal trykke gearstangen ned for at sætte den i bakgear.
Til venstre ovenpå kameraet sidder to drejeskriver ovenpå hinanden. Den nederste skive styre ISO men før du kan deres på den skal du trykke knappe til venstre ned først – og så kan du dreje.. Sådan virker det også med den øverste skive, som styre din EV-kompensation: først skal du trykke knappen ned oven på skiven..

Nikon Df – digitalkamera med analog feel

Det er bare nogle af de “sjove” ting med Df – den har altså personlighed 🙂
Jeg opfatter Df som et forsøg på at komme tilbage til fotografiet som det en gang var. Df er også designet meget lig Nikons analog kameraer. Det foregår ikke så hurtig som på en D4 som Df deler sensor med.

Df blev introduceret i 2013 med en stribe teaser videdoer

For inden i kassen er der ny moderne teknologi. Den deler sensor med D4, som var Nikons flagskib (nu er det D5) men det er ikke en D4 i retrolook hvor der er flere ting i en kameraer end bare sensoren som de har tilfælles: der er fx fokus systemet og billedhandlingsenheden. Det sidste er Expeed 3 på både D4 og Df.

Fokus systemet er forskellig: Df har et Multi-CAM 4800 39-punkts AF-system og D4 et Multi-CAM3500FX autofokussensor med 51-punkters AF. Og lige præcis antallet af fokus punkter er lidt interressant for jeg synes klart at de på Df sidder for tæt samlet i midten og ville have elsket en større spredning. Jeg tænker at det har Nikon gjort for ikke at undeminere deres D4..

Df står for Digital Fusion – alt en fusion mellem gammel og ny, analog og digital. Og det gør det også svært at lave en anmeldelse af det.
For er det et digitalt kamera ? Jo, men handler det om at være hurtig er der andre modeller i Nikons line up, der passer bedre.
Er det et analog kamera ? Nej, men det er digitalt med en analog feeling

Og hvad der vægter højest er meget individuelt. Og det afhænger også af hvad du fotografere.

D810 er helt fantastisk til studie. og landskabsfotografering men, efter min mening, mindre god til fx gadefotografering som jeg synes Dfén er god til.

Derfor har jeg ikke givet stjerner etc for det er helt umuligt. For det afhænger dybt af præmissen.

Noget som hele tiden har bekymret mig ved Df er Nikons vilje til at arbejde videre med det og fx komme med firmware updates. Generelt er det ikke Nikon stærke side med firmwareupdates som fx Fuji, der til tider kommer med opdateringer, som virkelig gør en forskel og som som giver ny funktionalitet.
Df er et niche kamera og derfor frygter jeg en blindgyde.

For at svare på det retoriske spørgsmål i starten så mener jeg den er genial. Men som bekendt er der ikke langt fra geniet til idioten. Så den er borderline genial…:-)

PS: der findes en side kun om Nikon Df
GemGem

7 kommentarer til “Nikon Df: genial eller overflødig ?”

 1. DF er ikke overføldigt!
  På spec området, jo, der er det helt væk, du kan få det samme og meget mere til samme pris.
  Hele pointen med DF, er at lave et kamera, vi der “Lever i overflåd” (men ikke har råd til mellemformat ;)) kan købe. Det er bare blevet solgt under sloganet “Sæt farten ned, og nye fotografiet”.
  Men jeg elsker mit DF:
  – Det er fast ferie/hverdags kamera
  – Det er enkelt
  – Det er “lækkert” i designet
  – Det er den ultimative “Ice breaker”, når man tager billeder af folk “Wow, er det et analog kamera….”
  Men helt ærgelig, så elsker jeg også mit DF, givet den dag jeg skal skille mig af med et hus, hvis jeg mangler penge, så er det DF, der ryger først. Der er mange ting jeg ikke kan undvære i de andre, når det kommer til arbejds opgaver. Men så længe jeg ikke har underskud på kontoen, er det det sidste kamera der ryger!

  Svar
 2. Jakob,
  I min verden, og til det jeg laver, er den bestemt heller ikke overflødig men erkendt at man skal have en del kærlighed med for at kunne se bort fra manglerne og små pudsigheder.
  Du ved jeg også har købt Sony – med Df’en er sgu et kamera !

  Svar
 3. Hehe ja jeg er jo nød til at sparke lidt til jer, men ja det er helt sikkert sagt lidt med et grin 🙂
  Som jeg ser det hvis i skal have noget der skal ligne et film kamera så køb en fuji det er et bedre kamera der er bedre at bruge og endnu mindre 🙂
  Når det er sagt har jeg altid haft det sådan med udstyr at folk må købe og bruge lige netop det de har lyst til, men det betyder ikke altid at jeg kan forstå valget og slet ikke at jeg ikke kan stikke lidt til folk i en venlig tone 🙂
  //Theis

  Svar
  • Theis,
   Lidt dril skal der til….og det kan også få en til at tænke over hvad man laver og hvorfor. Og dét er sundt !
   Jeg har også en Fuji X-pro1 🙂
   //Henrik

   Svar
 4. Hvorfor skulle Df være bedre til end D810 til gade-fotografering??? (forståeligt hvis det var D800/e du sammenlignede med, grundet lukkeren) Og Df er ikke en blidgyde der kommer en efter sigende en Nikon Df 2 næste år i forbindelse med Nikons 100års julbilerum

  Svar
  • Hej Henrik,
   D810 kan sagten bruges til gadefotografi – min D800 kunne så…http://www.wessmann.dk/street-nu-ogsaa-med-nikon/
   Skrev også kun at den var mindre god til street
   Men Df synes jeg er mere diskret og min oplevelse af D800 var at den med de mange pixel krævede en meget rolig hånd…men måske er den bedre med D810 ? Df virker, også for mig, mere gadefotografiagtig hvor D800 og D810 virker meget studie- og landskabsfotografiagtig.
   Jeg har set rygtet om Df2 men lad os nu se…:-). Måske er mange Nikonér er blindgyde forstået der hen at det er meget sjældent der kommer en firmwareupdate, som gør en klar forskel (som jeg oplevede til Fuji X-pro1; mere end to år efter intro).
   Men det er selvfølgelig ikke mere blindgyde at Df tager alle Nikon objektiver – faktisk gør den noget helt fantastisk med AIS objektiver.

   Svar
 5. Tak for dit svar. Ja den håndholdt teknik som kræves ved 16mp er selvfølgelig ikke så krævende som på et 36mp kamera, jeg solgte min D800E grundet problemet med vibrationer i spejlhuset på længere tider og har ikke oplevet problemet med min D810, finder det væsentligt bedre end den forgående model. Df har selv følgelig også den fordel at signal / støj forholdet er væsentligt bedre på høje iso værdier, på pixel plan, hvor down sampling er nødvendigt med D810 for at opnå samme resultat. Omkring diskretion er der for mig ikke den helt store forskel, det handler mere om måden man “flasher” sit udstyr på eller rettere, ikke gør det. Men Df er mindre og har det lidt ældre “look” så jeg kan godt se din pointe. Håber meget på en Df2 version som muligvis vil kunne afløse min D4. På firmvare siden må jeg give dig helt ret Nikon er fordårlige til firmware updates, faktisk umådelig dårlig…..efter min vurdering, desværre.(de kunne lære meget af Fuji).

  Svar

Skriv en kommentar