mon der kommer en Nikon Df2 ?

Rygtebørsen snurrer altid og nu om en Nikon Df2

Rygter er rygter og man skal ikke altid tro på dem eller på sider hvis berettigelse er at holde rygtekedlerne i kog. Hver kamerafabrikant har mindst en side som leverer rygte til det altid grej hungrende fotofolk.
En af de rygtebørse jeg følger lidt er Nikon Rumors – naturligvis fordi jeg (også) har Nikon grej og heri blandt en Nikon Df. Jeg har været noget bekymret for om Dfén var en blindgyde og derfor måtte jeg læse rygterne om en Df2. Nu er et kamerahus ikke den store blindgyde for den store udgift er objektiverne og de kan smides på et nyt hus….

Lad mig sige med det samme: rygterne er ikke i flertal og yderst sparsom og Nikon Rumors fæstner heller ikke selv stor tillid til det: “Articles in Japanese magazines on upcoming Nikon products (CAPA & Impress) have not been very accurate in the past.”

Men det fik mig til at tænke på hvad jeg kunne ønske mig af en Df2 for jeg har været og er meget glad for min Dfér.

Først da jeg læste rygtet som siger at en Df2 vil være baseret en en sensor fra D750 blev jeg lidt skuffet idet den nuværende version af Df er baseret på sensoren i D4, som på daværende tidpunkt var Nikons´s topmodel. Men det er sikkert ikke helt skidt….:-)

Sammenligning på dxomark.com mellem D750 og Df
Sammenligning på dxomark.com mellem D750 og Df

Indledningsvis skal man gøre sig klart at Df ikke kan sammenlignes med andre DSLR i Nikon´s program. Det er en Digital Fusion og lidt et konceptkamera, et niche kamera. Jeg har tidligere skrevet om hvorvidt Df er genial eller overflødig. Jeg tror, at citatet “We buy the Df with our hearts, not our brains.” fra Ken Rockwell er korrekt. Det er gået i mit hjerte…

Det betyder også, der er nogle ting, som ikke er der men som man forventer af et DSLR idag. Fx video….Lige omkring video er jeg sindsygt glad for at det ikke er der. Jeg skal ikke bruge det og kommer heller ikke til det.
Balancen mellem Digital og Analog kan diskuteres. Skal en Df have fx 3D tracking eller skulle det fjernes som video er fjernet ?  Skal en Df have Extensive retouch menus ? Skal en Df have HDMI stik ?
Hvis man fjernede noget at det moderne digitale ville kameraet helt sikket også blevet mere niche end det allerede er….og det er et valg. Jeg tror at en Df med mindre digital kunne blive kult.

Men dette er hvad jeg ønsker mig af en Df2 baseret på de erfaringer jeg:

Wi-Fi
Wi-fi er standard idag. Det er da fedt at kunne tage et billede, evt med egne profiler og dele det med en snuptag. Jeg har putte penge i et EyeFi kort (da Dfén ikke ville accepterer et wi-fo kort fra Transcend….)

Skærm
Df er en hybrid mellem at analog kamera og et moderne digital kamera. Nogle mente da det kom på markedet at det ikke skulle have haft en skærm bagpå. Skærmen har Leica i deres M-D 62 fjernet og alle er faldet på halen over det.
Jeg forstår godt tanken bag så måske et lille kompromis ? Skærmen skal bruges til at styre en lange række funktioner udover at vise billede og histogram og live view. Men noget af det skal man måske droppe og så have en lille skærm, der kun viser histogram (hvilket bare er nyttigt!)

Fokus punkter

Kilde: KenRockwell.com
Kilde: KenRockwell.com

Antallet af fokus punkter på ialt 39 hvoraf de ni er såkaldte cross af points er sådan set godt men de dækker langt fra søgeren. At forvente at de skal dække hele søgeren er nok at forvente for meget med de sidder alt, alt for tæt og dækker alt, alt for lidt.

Forbedret ergonomi
Dfén har virkelig brug for et GR1 greb som desværre, og helt uforståeligt for mig, ikke forhandles i Europa. Jeg måtte købe mit i Japan.
Det var alle pengene var for ergonomi er blevet markant bedre.

Billedet her viser toppen af Dfén.
Til venstre for det lille display kan du se en lille “arm”, som bestemmer om du vil skyde i S (single shot), Cl (continous low), Ch (continous high), Q (Quit), selvudløser elle Mup (Mirror Up) – og den pind skubber jeg til hele tiden !.
Den “arm” skal IKKE sidde der. Basta. Punktum

Anti aliasing filter
Det mener jeg bør fjernes pronto. Muligt at det er godt for at forhindre moiré men 1: det kan fjerne i post 2: det sker yderst sjældent – men det forhindre noget skarphed – SÅ VÆK MED DET.

Styring af flash
Nikon har et temmeligt genial flashsystem (CLS) som bevares har nogle år på bagen men det er stadig ret godt..


“Normal” kan man bruge den indbyggede flash som commander enhed til at styre det med men Dfén har ikke en indbygge flash…
Altså anskaffer du dig en SU-800 Wireless Speedlight Comander (eller doppper CLS helt og køber et 3.mands produkt som er radiostyret….). Men HVIS du nu gerne vil bruge CLS så koster en SU-800 ca 2399 hos Vefa Foto i Vejle. Goecker sælger dem ikke…(wtf ?).
Den pris er iøvrigt helt skudt ved siden af skiven. På eBay kan du købe en af andet fabrikat for 500 kr….
Som udgangspunkt synes jeg det er fint at Dfén ikke har CLS men en commander enhed til en fornuftig pris ? Ja tak

PS fra den 4. februar 2017:
Hov, jeg glemte een ting som jeg har efterlyst: en matskive

Skriv en kommentar