Min Leica Q oplevelse /del 5

Nu er det vist tid til det det hele handler om: billedet

Jeg ved at men aldrig må starte med sætning med “men…”. Men det gør jeg så alligevel…for det er et par punkter jeg vil berøre inden vi begynder på det virkelige vigtige og inden jeg viser et par skud.

  1. Leica Q har et fast 28mm objektiv. Dvs man kan ikke kaste fx en zoom på (der findes en adapter som du kan bruge et scope til fx fugle fotografering). Flere har spurgt det til netop det faktum at man ikke kan skifte objektiv.Jeg har ikke oplevet det som et problem eller et emne og det skyldes nok at jega) ingen tanke/ønske om det havde eller har om at min Q skal bruges til motiver langt væk ogb) at jeg godt kan lide det brede format til fx gadefotografi.Jeg bruger indtil videre primært min Leica Q til fx gadefotografi og der kan jeg godt lide at motiverne sættes i kontekst med det omkringliggende miljø med brug af lille dybdeskarphed på motivet for at vise hvad der er vigtigt i billedet. Det er en smagssag og vi fotografere forskellig.

    Til tider kan jeg godt lige “komforten” ved at skyde gadefotografi på 300mm og den kompression i billedet det giver. men så bruger jeg et andet kamera.
    Jeg har set gadefotografi lavet med en 50mm og blænde f/11 for at alt skal være skarpt. Det synes jeg er kedeligt.

  2. Med en fast 28mm må du ofte bruge fødderne som din zoom og selvom jeg bruger dem skal jeg trods alt ofte beskære mit billede efterfølgende. Det er jeg ikke religiøs omkring (det ved jeg nogle er; men jeg er ikke).Og jeg tænker at det er netop derfor at Leica Q har en indbygge tre “zoom” tilstande: 28mm, 35mm og 50mm. Der er guide lines i kameraet, der kan hjælpe dig med at frame billedet.

Det er tæt på at være en genistreg at man kan dreje en krans på objektivet og…vupti; du har et makroobjektiv.

At kunne lave makro nemt er virkeligt fedt – “er motivet ikke interessant nok, så gå tættere på” – en lære sætning, der stadig holder.

Skal man laver en reportage sætter de fleste pris på nærbilleder og det gør også at man kan fortælle en historie om det store og det små.

Og har du et makroobjektiv keder du dig aldrig !

Skriv en kommentar