Min bedste ven i julen 2014: Olympus OM-D E-M1

Som det vil være nogle bekendt har jeg været interesseret i et Olympus OM-D E-M1 i et stykke tid og derfor var der kun at sige JA TAK da Kenneth Lauritzen og René Skaaning Nørager fra Goecker spurgte om jeg ville låne et…

Du kan læse en masse tests på nettet og jeg tror næppe jeg kan tilføre noget, som ikke allerede er blevet sagt…andet end min personlige oplevelse.

Det betyder også at dette ikke er en total, omfattende test –  der kan skrives og fortælles temmelig meget om kameraet og de mange temmelig spændende funktioner.

Og derfor har jeg valgt at skrive om nogle få ting: selve huset og “the feel”, wifi-delen og et par få andre ting.,,,

Hvilket kamera man skal vælge er ikke nemt at beslutte. Men det helt essentielle spørgsmål er: “Hvad skal du bruge det til ?”.

I denne sammenhæng var jeg interreseret i et lille kamera med muligheden for manuelle indstillinger, muligheden for at skifte optik, kunne skyde i raw format, mulighed for at dele via WiFi, mulighed for at kunne styre kameraet trådløst.

Vigtigst af alt: er det kompakt og lækkert nok til at jeg gider tage det med mig og bruge det ? For hvem har ikke tænkt “jeg orker ikke at tage dyret med ” og pludselig befinde sig i lækkert lys og en fed scene udspiller sig foran en – og så har man ikke et kamera med ?! Det vil jeg ikke mere…

“the feel”

Dette er jo en meget subjektiv ting. Hvad er du vant til og hvor store hænder og fingre har du ?
Jeg er vant til et professionelt spejlreflekshus som jeg kan betjene nærmest i søvne. Det tager lidt tid at vænne sig til nye knapper og deres placering. Men det går. Det som er vigtigt for mig er
EV kompensention i fx blændeprioritet mode, nemt at flytte fokus punkt, nem betjenning ved manuel mode (blænde, lukketid og ISO).
Og det er det. Dog lige undtaget ISO. Fat manualen….!

Flipskærm og søger

Jeg vil være ærlig at sige at da jeg så det for første gang for et par siden rystede jeg lidt på hovedet. Nu nikker jeg ! Jeg har set lyset !
At kunne flippe skærmen og dermed nemt tage billeder fra en ny vinkel er….genialt !
Helt generelt kan jeg bedst lide at se igennem en søger og her er det vigtigt med en søger, som viser mig hele billedet og laver billedet som jeg ser det…altså ikke noget med kun at vise mig 80%….og denne søger er 100%.

WiFi

Flere fabrikater har WiFi indbygget og nogle har også en app til smartphone, hvorfra man kan kontrollere kameraet. Det lyder nemt men i praksis giver det ofte grå hår. Jeg HADER når det ikke virker. Det SKAL virke ! Nemt !
Og det gør det faktisk også her kan jeg med glæde fortælle. Det betyder ikke at du ikke skal læse manualen for det gør det nemmere for dig. Men har du ikke læst den går det også.
Det er så også en glæde at du kan få GPS data i dine billeder. Din smartphone ved præcis hvor du er – og det gør kameraet så også. Ved nogle andre typer kamera skal man købe en særlig GPS enhed,,,

Fokus

Jeg har på et tidspunkt for ikke længe siden været indehaver af et spejlløst kamera af andet fabrikat. Og autofokus var bare så langsom !
Her er den 81 punkter at vælger imellem. Og det er hurtigt at vælge imellem dem. Og så er autofokus hurtigt !
Til manuel fokus er focus peaking genialt. Så kort kan det siges.

Knapper, hjul, menuer og manual

Manual
Lad mig starte med manualen. Det består af et tykt hæfte med basis instrukser på alt for mange sprog og en CD.
Efter min mening er hæftet med basis alt for basis. Den fortæller stort set kun hvordan du tænder for det. Og det er for lidt. Ikke at jeg gider læse store manualer men jeg gider heller ikke kaste en CD rom i….en online digitutor kan være en god ide.
Jeg gider ikke læser manualer. Jeg har haft en del forskellige kameraer og er generelt af den opfattele at er man nødt til at læse en manual er det lavet for indviklet. Det skal være ligetil og forståeligt.
Men jeg har været nødt til at kaste CDén i for at læse manualen. Manualen er også på dansk.

Knapper og hjul
Det er to hjul som jeg kender det fra mit spejlrefleks.
Det er nemt at flytte fokus punkt (har et andet mindre kamera tidligere hvor man skulle trykke en knap ned med venstre hånd og flytte punktet med højre…). Bruger man skærmen er den trykfølsom som du kender det fra din smartphone 🙂
Måden at styre ISO og hvidbalancen er ved at bruge de to hjul….når man lige har skifet mellem .1 og .2 på selve huset…Man kan også sætte den i .2 og mode 3 – så er det med nogle knapper oven på kameraet. Det er også en anden vej…

Menuer
Det er altid et start problem. Synes jeg at menuerne det er helt logiske ? Nej. Kan man vænne sig til det ? Ja. Er det big problem ? Nej, ikke et stort problem men noget der giver en lang indlæringskurve.
Altså videre…

RAW filer

Vigtigt at der også kan laves billeder i RAW !

Jeg bruger Lightroom og har vanligvis et lille preset jeg lægger på alle mine billeder. Fx har jeg klikket “Enable Profile Corrections” af under “Lens Corrections”.
Og der er ikke nogle profiler til Olympus optikker…. Det er fordi de data er embedded i selve rawfilen. Er det smart ?
Ja og nej. Nogle vil sikkert gerne lave deres egne profiler (Adobe har en gratis værktøj til det) men jeg synes det er smart. Det gør det bare nemmere…Og du kan naturligvis bare arbejde videre på de profiler der nu en gang er lavet og gemme det i en preset.

Raw filerne hedder ORF..

OM-D E-M1 optager i 12-bit. Problem ? Det kan nok an på hvad man skal bruge det til, hvilke typer billeder man laver og hvilket workflow man i øvrigt har.

IS / VR

Olympus OM-D E-M1 har IS/VR på 5 akser. Til forskel fra nogle andre fabrikanter ligger IS/VR i kameraet, på sensoren. Det kan der temmelig sikkert argumenteres for og imod.
Min approach er lidt mere simpel: virker det ?. Ja, det synes jeg det gør. Faktisk overraskende, for mig, godt.
Hvis der er IS/VR i din optik kan du også få kameraet til at den bruge den

Optikker

Der er et meget stort udvalg af optikker fra Olympus. Det ligger i sagens natur, at de er forholdvis små og lette.

Jeg har haft fire optikker igang men vil begrænse mig til to:
Olympus 12-40mm f/2.8 PRO (fra Olympus´PRO-serie)

  • byggekvaliteten er rigtig god og brændvidden er meget anvendelig. Det svarer til 24-80 mm på en full-frame kamera. Det føles bare rigtigt godt at arbejde med og man kan komme rigtig langt med bare dette ene objektiv

Olympus 60mm f/2,8 Macro (Olympus´Premium-serie)

  • her er der nærmest tale om en lille forelskelse! Macro har normal ikke min store interesse men dette objektiv gør det sjovt og nemt.

 

Konklusion

Synes jeg mit spejlreflekskamera kan skrottes nu ? Nej. Mit spejlrefleks er hurtigere at arbejde med (for mig) fx ved modelfotografering men til en lang række ting er dette kamera spitzen.

Jeg synes afgjort, at Olympus OM-D E-M1 (der er nogle i marketing som burde fyres for det alt for lange navn) har sin berettigelse. Så det handler meget om hvilke billeder du laver og din måde at arbejde på.

OM-D E-M1 er topmodellen og har nogle features fra et professionelt kamera (fx tethered shooting og vejrbestandigt hus). Jeg synes det sætter sig lidt mellem to stole: er det et prof eller amatør kamera ? Jeg mener ikke at indbyggede fotofiltre hører hjemme i et prof kamera, ej heller de mange motivprogrammer, til prof. brug synes jeg standard idag er 14-bit raw. Filtre er en god ting i PEN 7. Og adgang til hvid balancen og ISO er lidt snørklet.

Men så indeholder det også nogle fantatiske ting som fx fokus peaking, Live bulb og Live composite og deres WiFi og deres app spiller. Et par af tingene nævnt har jeg ikke skrevet om her. Det bliver en anden gang….

Og så må man bare indstille sig på at kameraer idag er computere så at læse manualen kommer man ikke uden om. Jeg har selv en Olympus Trip 35 (manual = 1 A6 side (men det er også simpelt)), en Olympus OM-10 og OM2n og der er manualen to A4 sider.

De gamle OM optikker kan også anvendes her. Med en adapter og naturligvis blive det med fokus manuel (og brændvidden ganget med 2…). Men du har focus peaking…det glæder jeg mig til at teste en dag. Og så kan du bruge andre fabrikater nemt. Fx Leica.

PS:
For lige  at få det på det rene….indlægget er IKKE sponsOReret. Jeg har ikke modtaget penge eller andet – kun at jeg har lånt kameraet. Det betyder også at ovenstående er min oplevelse af kamEraet uden at jeg har skulle tage nogle hensyn.
PPS: Live composit er genialt

 

  • Olympus OM-D E-M1
4

Resume

Det er rigtigt mange gode ting at sige om dette kamera ! Det har på ingen måde skuffet men tværimod imponeret på nogle felter. Og det har nogle fede features som fx focus peaking, WiFi, live komposit, IS/VR.

Det er et kompakt system kamera og derfor kan man heller ikke forvente helt samme nemhed i betjenning som ved et professonelt spejlrefleks.

Skriv en kommentar