Marcel Gautherot: The Monograph – en fotograf du bør kende…

Ved en tilfældighed stødte jeg på fotografi af Marcel Gautherot og det var en glædelig overraskelse

Er du som jeg interesseret i fotografi er der navne man ofte støder på i forskellige sammenhænge som fx udstillinger, konkurrencer og på nettet. Men der findes andre…mere ukendte som kan give dig en god oplevelse og inspiration. En sådan fotograf er Marcel Gautherot, som jeg blev opmærksom på ved et tilfælde (det kan du læse om nederst på siden).

Jeg skrev fornylig at jeg har købt en del fotobøger for at få inspiration. Det kan du læse om her men jeg skrev ikke bogen Marcel Gautherot: The Monohrapp på listen og det gjorde jeg ikke da allerede der vidste, at jeg ville skrive denne blog..

1st edition, 2016
Hardback
256 pages, 241 tritone illustrations
23.5 x 27.5 cm
ISBN 978-3-85881-777-8
© Scheidegger & Spiess

Du kender måske ikke, som jeg heller ikke gjorde, umiddelbart fotografen – så lidt om Marcel Gautherot (MG) :
Gautherot var franskmand men tilbragte en stor del af sit liv i Brasilien hvor hans fotografi drejede sig primært om arkitektur og dokumentation af forskellige befolkningsgrupper.

MG studerende arkitektur, dog uden at blive færdiguddannet, i en periode hvor de nye arkitekturideer som formuleret af Le Corbusier og Ludwig Mies van der Rohe kom til at betyde. Også for arkitekturen i Brailia.

Langsomt skiftede MG´s fokus fra arkitekur til fotografi og han kom til at arbejder for Oscar Niemeyer i Brasilia, som dels nu er hovedstaden i Brasilien men også et stort, arkitektonisk værk, hvor den oprindelige plan er nedfældet i en lov som stadig følges.

Billederne fra Brasilia lavede i MG i det man kalder en moden alder men hans mange år i Brasilien førte ham vidt om i landet hvor han lavede fotografisk projekter af landet og dens indbyggere. Uvurderligt arbejdet så vi idag kan forstå hvorfra vi kom.

Når man ser hans billeder idag er det næsten helt umulig at forestille sig at de er lavet for bare 60-70 år siden.

De viser en helt anden verden og er dermed en vigtig dør til at forstå vores fortid.

Det var mine ord men du kan læse meget mere om MG på forlaget Scheidegger & Spiess hjemmeside. 

Hvorfor er Marcel Gautherot: The Monograph en god bog og en fotograf du bør kende?

Det er der flere grunde til.

Jeg sætter pris på at have en bog mellem hænderne selvom jeg også er flittigt bruger af iPad. Men det giver en særlig følelse at have en kvalitetsbog i hænderne. Bogen fra forlaget Scheidegger & Spies er tryk på godt papir (tror mig du kan mærke forskellen fra dårlig til godt papir !) med en god indbinding – ikke limet men trådet.

En fotobog skal desuden et par ting for mig:

Billederne skal give inspiration

  • og det gør billederne, som naturligvis er lavet på analog film. Der er en tonegraduering i billederne, som er fantastisk sammen med en enestående æstetik, der måske skyldes MG´s studier i arkitektur

“photography is architecture”

og

“you need to understand architecture to be a good photographer”

Citater fra bogen

Alle billeder vises med tilladelse fra forlaget Scheidegger & Spiess

Den skal gøre mig klogere på fotografen

Naturligvis er billeder vigtige i en fotobog men billederne kan groft sagt ses på internettet. Med nogle typer af fotografi og nogle fotografer vil jeg gerne vide hvordan og i andre sammenhænge vil jeg gerne vide mere om fotografen og sammenhængen billederne er lavet i.
Bogen giver en god forklaring på hvad jeg ser og hvorfor jeg ser det. Der er god tekst på engelsk, der fortæller om MG´s fotografisk virke og dermed også forklare mig, hvorfor denne bog er lavet. Nogle bøger laves som et klart salgsobjekt – her fornemmer jeg, at der ligger mere bag…et ønske om at udvide kendskabet til MG.
Du kan se flere billeder af Marcel Gautherot her

Sådan faldt jeg over Marcel Gautehrot´s fotografi

Som med mange andre ting var der tale om en tilfældighed. I sommeren 2016 besøgte jeg Palma de Mallorca og på en gåtur rundt i byen med resten af familien nød stranden fandt jeg Fundación Juan March, som jeg derefter besøgte et par gange. De har flere spændende kunstnere som fx FERNANDO ZÓBEL og så havde et original print af Marcel Gautherot, som jeg desværre ikke købte (!). Men jeg tog et snap og tænkte at det skulle undersøges når jeg kom hjem til Danmark.

BTW: selvom forskellige virksomheder er nævnt og der er link  er dette indlæg IKKE sponsoreret

 

Marcel Gautherot: The Monograph
  • Marcel Gautherot: The Monograph
5

Resume

Som skrevet ovenfor giver bog del inspiration men sætter også Marcel Gautehrot´s fotografisk virke med en god tekst i en sammenhæng.
MG´s fotografi har en vidunderlig æstetik samt et godt håndværk.
“Lakmus”-prøven hos mig for fotografi er simpel: “Vil jeg have det hængene på min væg ? Kan jeg tåle at se på det hver dag i lang tid ? ”
Og mit svar er ja til Marcel Gautherot. Jagten går nu ind på at skaffe større print til min væg, hvilket nok ikke bliver nemt

Skriv en kommentar