måske er det tid til niche-kameraer og individualisering

“Niche”-kameraer er et kamera som er udviklet og optimeret for een (måske to) typer af fotografi

I forbindelse med at jeg skrev lidt om at du skal betragte dit kamera som et stykke værktøj har jeg taget tanken lidt videre.

Ofte er det sådan at man har eet kamera med en række objektiver og der forventer man, at det kan løse alle opgaver lige godt. Fra sport- og actionfotografi, over portræt fotografi til natur- og landskabsfotografi. Men det lader sig ikke gøre gøre. Mere eller mindre bevidst er man nødt til at træffe nogle valg – og det ikke bare i brændvidde men også i kamerahus.

Men ofte er de valg ikke særligt synlige og måske har fabrikanterne heller ikke umiddelbart et interesse i at at sige at model X er til Y type af fotografi. For dermed afholder det nogle fra at købe model X. Men måske vil det tiltrækker nogle fra et andet fabrikat ?

Som fotograf hvad enten det er som hobby, avanceret amatør eller professionel har du enormt meget glæde af at vide hvad dit grej skal bruges til. Det kan dels spare dig for mange penge og gøre dit fotografi bedre og mere tilfredsstillende. De professionelle er ofte lidt bedre stillet: de ved hvad de skal bruge det til meget specifikt, har en masse erfaring og adgang til at få kvalificeret hjælp.

Nichekameraer

Tanken om niche kameraer baseret på et par grundtanke:

1: hvis et kamera er et værktøj som ef en skruetrækker kan man ikke forestille sig at 1 kamera skal være godt til alt. Der findes forskellige skruetrækkere til forskellige skruer (analogi er at forskellige opgaver kræver forskellig værktøj). En sav er heller ikke bare en sav – der er stor forskellig på at du skal save en træ ned eller save fine lister til fx en billederamme.

2: Den anden grundtanken består af to underpunkter

a. Der må være kompromisser i kameraer. Noget der bliver vægtet højere en andet. Intet kameraer er ligegodt til alle ting (måske er nogle kameraer lige skid til alt….

b. Når noget bliver optimeret på een opgave får man ofte et bedre resultatet på den ene ting. Specialisering ser man inden for alle mulige områder.

Det eneste nichekamera jeg kende til er Nikon D810A, som er lavet helt målrettet til astro fotografi. Da det kom tænke jeg først “Hvad skal jeg dog med det?” – og det er også pointen. Det skal jeg ikke for jeg laver ikke astrofotografi. Det er tiltænkt dem som gør og vil lave de fedeste astrofotografier. Med D810A er der netop lavet et optimalt værktøj til en opgave.

Jeg tænkte også at det kunne Nikon da umuligt komme til at sælge mange af. Det tror jeg heller ikke de gør uden at vide det fjerneste om deres salgstal og hvad “mange” er i en kamerasammenhæng.

Har man gang i niche kameraer og er gået væk fra “One Size Fits All” stiller det også nogle andre krav til produktionen som skal være mere fleksible men det kan helt sikker løses.
Måske er “One Size Fits All” ikke helt rigtigt for deres de forskellige fabrikanter har forskellige kamerahuse og forskellige objektiver, som ikke bare adskiller sig i brændvidde. Men der findes ikke en serie landskabsobjektiver, som er udviklet til natur- og landskabsfotografi.

Og forskellene i huse er er ikke dag/nat, syd/nord… En stor del af et billede er den billedsprocessor , som behandler farveinformation, som de enkelt kameraer har. Kunne man forstille sig en processor udviklet specielt til portrætter (hudtoner) ?

Individualisering

Har du fx tænkt over at køber du en Apple iPod kan du få det graveret med en personlig tekst og du kan tilpasse dine Adidas sneakers. Med kameraer kan du foretage dig aboslut ingenting….Markedet og samfundet har i mange år gået mod det individuelle. Men ikke i fotobranchen hvor tanken om at du kan udtrykker dig med dit kamera og ikke kun med din billeder ikke har fundet vej.

Skriv en kommentar