jo, det kan lade sig gøre at leve af sit fotografi

Fotobranchen har undergået store forandringer og det er blevet sværere…men det er det alle steder

Idag er rådet, som mange får hvis de siger, at de gerne vil være fotografer og leve af det er et simpelt: lad være !

Fotobranchen er ikke den samme som den var i fx 1980ér hvor fotografer kunne tjene gode penge på næsten alt fotografi. Også på packshots (produktfoto) som idag ofte klares med en iPhone. Og der kunne tjenes gode penge på kopier – altså billeder på fotopapir. Det var helt udelukket at få et negativ og jpg´en var slet ikke opfundet. Skulle du have et print måtte du købe det hos fotografen – det var der penge i…

Det var før fotografiet blev digitalt og der var mest uddannede fotografer og nogle hobbyenthusiaster.  Det var et håndværk som det tog 4 år at lære og der var specialister i mørkekammerarbejde (den tids photoshoppere…)

Der var en teknisk hindring, som skulle overvindes og så var der prisen. En spejlrefleks kostede mange penge og det udstyr der ellers skulle bruges til fx en mørkammer med kemi etc løb også op.

Idag er fotografi noget nemmere at gå til…selv et entry level spejlrefleks som fx Nikon D3400 gør det ufattelig godt og bedre end tidligere tiders fotografer kunne drømme om.

Fotografiet er blevet alle mands (og kvinders!) eje og at købe et kamera og lidt flash kan gøres for under 10.000 kr – og du er igang. Og der er mange, som ingen uddannelse har fået, som laver fantastiske billeder.

Det betyder også. at der er kommet flere fotografer og priserne er presset. Mange fotografer husker med våde øjnene 1980érne hvor pengene var rigelige, konkurrence mindre og de nemt kunne få 10,000 kr for en dags arbejde ( 20.000 i dag).

Og derfor lyder rådet ofte “lad være” og jo mere du høre det, jo mere tror du på det; jo mere sandt bliver det – NOT.

Det kan lade sig gøre. Selvfølgelig kan det lade sig gøre. Men det er ikke nemt (det har det sikkert aldrig været) og det er heller ikke nemt at leve af at spille tennis, eller leve af at blogge. Livet som servicemedarbejder i Netto heller ikke nemt.

Med den konkurrence der er i fotobranchen skal du være god. Til flere ting. Det er næppe nok at være god til at sætte lys på en model…du skal kunne networke, være SoMe ninja men først og fremmest skal du ville det.

Du skal virkelig ville det og være rede til at arbejde hårdt for det. Konkurrence er, som i alle brancher, hård og der er mange om budet – der er ingen badebilletter.

Jeg tænker også, at det hyggelige er lagt på hylden. Det duer ikke mere at drikke en pilsner og ryge en cigaret efter kampen som Preben Elkjær gjorde. Inden for alt er du nødt til at være professionel.

Fotografi har den “ulempe” at det er et håndværk som kræver professionalisme og så er det en kunstart. Dér er nok måske en iden at finde ud af hvad du laver og hvad du vil. Det er også meget fint at sige “fotografi er min hobby” – men så lade være med at beklage dig over at du ikke kan leve af det.

Som en lille anekdote mødte jeg top fotograf Marco Grob for et par år siden på Frederiksborg Slot. Han er bla. kendt for et billede til Time Magazine af nu afdøde Steve Jobs. Selve shootet tager ikke mange minutter men de træner som et hold: alle ved præcis hvad de skal.

Dét er top professionelt.

PS: hvis du virkelig vil det er eventet “Step-Up – tage dit fotografi seriøst” noget for dig

Skriv en kommentar