jeg ville ønske Olympus holdt lidt mere fast i arven

Jeg har en forkærlighed for Olympus men ville ønske at de holdt lidt mere fast i arven

Det jeg kommer til at skrive nu kan virke bagstræberisk og fyldt af nostalgi. Det er det måske også og det er en supersvær balancegang. Og hvad er arven ? Hvad er DNAét ?

Kameraer og fotografi det er fyldt med avanceret teknologi. Det øger mulighederne, det gør det nemmere for alle at få et godt billede etc etc. Men det kan blive lidt meget..

Mit første 35mm film kamare var et Olympus Trip 35, som jeg stadig bruger og mit første spejlrefleks var et Olympus OM10 – jeg var vild med det og fotograferede ivrigt i de unge år.

Nu har jeg “opgraderet” mit Trip 35 til et Olympus 35 RD rangefinder kamera, som giver lidt mere kontrol – men ikke for meget !

Det fik mig til at tænke på hvorfor jeg synes godt om de gamle Olympus kameraer (har også OM-2n) og hvorfor jeg ikke bruger Olympus idag…

 

 

 

Det, for mig, helt særlige ved Olympus er to ting: størrelse på kameraet og de innovation løsninger. Det er for mig DNAet i Olympus !Jeg nævner ikke objektiverne. Deres Zuiko objektiver ER skarpe men det er Nikon, Canons etc også. Bevares nogle mere end andre men selv Tokina og Tamron laver idag glimrende objektiver.

 

Sensor størrelse

Olympus har holdt fast i at deres kameraer skal være små og lette. Men det har i deres verden betydet at de holder fast i MFT (Micro Four Thirds) sensorer. De er små og har en crop faktor på 2x. Der må jeg sige at udviklingen går den anden vej; mod større sensorer. Nikon som i mange år holdt fast i at en APS-C sensor var stor nok har overgivet sig, Fuji har, sikkert af strategiske grunde, valgt at lave en større sensor i deres GFX serie end full-frame (35mm format). Panasonic, som var Olympus´”partner-in-crime” på MTF har valgt at gå med i L-mount alliance og dermed mod full frame selvom de siger de holder fast i MTF.

Den MTF-sensor vil jeg ikke sætte mine penge i.

Innovative løsninger

Dem har Olympus stadig ! Deres 5-akset stabilisering er nu standard (tror bla. Sony har købet teknologien fra dem ) og deres “live composite mode” er sgu genialt “!


Sådanne innovative løsninger er ikke nye for Olympus. Deres lysmålingssystem i de gamle sejlrefleks kameraer var en forløber for det vi idag kender som “matrix”-måling.

I 1970 lavede de nærmest legendariske kameraer som fx Olympus Pen og  F med også deres serie af Olympus 34 RC, RD, EC, ECR var ret gode. God optik, nemt og enkelt !

Idag har Olympus stadig et Pen F, fyldt med alskens teknologi. Jeg har prøvet det en enkelt gang og så har jeg haft lånt en Olympus OM-D E-M1 henover over en jul tilbage i 2014.  Begge var sådan set gode oplevelser med for mig at kaste mig ud i fx en Pen F kræver lidt mere tid en at have lånt det 1 time ved et arrangement.

Men det skal siges at da min datter for nogle år siden skulle til Kenya fik hun et Olympus PL kamera med…

Jeg opfatter at Olympus idag gerne vil have fat i de professionelle fotografer med deres OM-D system. Helt sikkert glimrende kameraer med jeg tror det er op af bakke med den sensor..

Med deres E-PL serie (dårligt navn) og deres Pen F peger Olympus tilbage i tiden og trækker på deres arv. Men de har ikke fået gjort det godt nok synes jeg. De har ikke den feel og den charme som de gamle kameraer havde. Fuji er sindssygt godt til at ramme den retro feel !

Ser du på specifikationer på Pen F kan den alt !

Et Olympus Pen F efter mit hoved

Men jeg kunne godt tænke mig en Pen F, som ikke kan alt men gå tilbage til basic.

Ingen wi-fi, ingen Bluetooth, ingen filter som fx ART, ingen billedstabilisering, ingen zoom objektiver kun hurtige primes (24, 35 og 50 mm i full frame format), APS-C (gerne en full frame !), ingen svingbar skærm, ingen touch skærm.

Jeg vil gerne gøre det nemt: ISO, Blænde, Lukketid. Bum !

Det ved jeg godt ikke kommer til at ske med det er det fokus jeg synes man bør have til en Pen F Retro. Det gode billede ligger i ikke i et filter eller bluetooth.

Leica er jo fantastiske til at lave simple menuer. Jeg har et par gange måtte resette alt på min Q men 2 minutter senere har jeg fået salt sat op igen. Olympus måtte også gerne fra inspiration fra Fuji Xpro3 hvor man kan vende skærme og så få en lille skærm, der informere om det strengt nødvendige. Jeg ved jo godt at et kamera uden en skærmm ikke går idag og der er også meget godt at sige om en skærm – sålænge men ikke er afhængig af den.

Målgruppen for en Pen F er ikke de professionelle men for dem som vil have et godt, no-nosense, nemt, let og betaltbart kamera. Sådan et vil jeg gerne have….!

 

 

PS: billedet er toppen er et officelt pressebillede

Skriv en kommentar