ingen gør det nemt at lave langtidseksponeringer

Langtidseksponering er en fotografisk disciplin og ingen fabrikanter gør det nemt for en

Disciplinen er ikke ny. Slet ikke. Den har vel nærmest eksisteret altid.

Min definition af langtideksponering er, at det skal have en udløser tid på mere end 30 sekunder. Det er den længste eksponeringstid 35mm kameraer har og derefter er det “bulb-mode”. I bulb mode eksponeres der, sålænge du holder udløserknappen nede. Denne funktion er standard og var der også på analoge kameraer.

De fleste billeder kan laves med eksponeringer inden for de 30 sekunder men ikke alle. Der kan være forhold, som kræver længere tid eller også er det for at opnå en effekt. Ved de lange tider sker der noget: fx bliver vand silkeblødt og mennesker forsvinder fra billedet.

Billedet, som du ser, til venstre har en eksponeringstid på mere end 10 minutter. Vandet er blevet helt blødt at se på og det skyldes det filter på 16-stop og et pol-filter fra Formatt Hitech, jeg har brugt.
Ingen har lyst til at holde en knap nede i 10 minutter !

Heller ikke jeg og det vil også give en risiko for rystelser, som man IKKE har brug for.

Derfor skal man bruge en fjernudløser. Tidligere var det et lille stålkabel som fysiskt trykkede knappen ned men på fx Sony er det ikke en mulighed.

Sony laver, som du ser i topbilledet, en række fjernbetjenninger og der har desuden en app – Imaging Edge Mobile –  til både Android og iPhone, hvor du kan fjernbetjene kameraet. Moderne kameraer har som oftets indbygget wifi og eller Bluetooth.

De har bulb mode, men du skal trykke når du starter eksponeringen og når du slutter eksponeringen.
Tidligere i år skiftede appen Sony Play Memories navn til Imaging Egde Mobile og i den forbindelse forsvand uret i bulb-mode. Dvs når du var i bulb og trykkede første gang startede et ur og det stoppede når du trykkede anden gang for at standse eksponeringen.
Ikke optimalt men dog….

Men det har altid undret mig, at der ikke er muligt at fortælle, hvor lang en eksponering du vil have i bulb mode. Altså taste ind, at du vil have en eksponering på fx 10:37 minutter og sekunder. Så kunne du starte eksponeringen og vende ryggen tid uden at skulle holde øje med et ur og være parat til at standse den igen. Kameraer idag er elektronik og ikke mekanik.
J

eg har spurgt Sonys support om det var korrekt, at denne funktion ikke var der. Det kunne de bekræfte og så anbefalede de mig at finde et andet fabrikat af fjernudløsere. For det findes derude. Hähnel Captur forlyder det.
Så det kan snilt lade sig gøre. De gør det bare ikke….

Jeg har ladet mig fortælle, at Canon på et tidspunkt havde den funktion i et eller flere af deres kameraer.

Måske skyldes det at sensoren bliver varm og varmen ikke kan komme hurtigt nok ud men der står ingen steder en max eksponeringstid og de må vide, at i bulb-mode er 5-10 minutter ikke udsædvanligt.

Der er flere fotografer, som har specialiseret sig i langstidsekponeringer men jeg vil gerner nævne Joel Tjintjelaar, som har udviklet et plugin til Photoshop, har lavet tutorials og bøger om emnet: https://www.bwvision.com

Skriv en kommentar