I Sverige kan de noget med fotografi som vi ikke kan i Danmark

Det piner mig at Sverige kan noget med fotografi som vi åbenbart ikke kan i Danmark eller nogen ikke ønsker vi kan

Jeg ved, at jeg gentager mig selv men emnet ligge mig på sinde.

Cato den Ældre sluttede altid sine taler i senatet med “Ceterum censeo Carthaginem esse delendam”, som oversat betyder: I øvrigt mener jeg, Karthago bør ødelægges”. Måske jeg skulle afslutte alle min blog, tweets what have you med “I øvrigt mener jeg Danmark burde have et fotografisk hus”. Overvejer at tilføje et “DIXI”…

Det som Sverige kan som vi ikke kan (men som Tallinn nu også kan) et at have et fotografisk hus. Et hus, der viser fotografi i al sin mangfoldighed og arbejder for at fremme fotografiet

Men gør Fotografisk Center i København ikke det ?

Det synes jeg ikke. De er en kunsthal og har fokus på fotografiet som samtidskunst

(“Begrebet samtidskunst er en betegnelse for kunst, der er produceret nu eller af en aktuel generation.” Kilde: DR)

Og det er synes jeg, alt for snævert og uden gennemslagskraft og relevans for bredden. Det er elitært kæphesterytteri.

Men gør museerne ikke det ?

Ikke rigtigt. Flere museer som fx Gl. Stand, Louisiana, Brandts har til tider en udstilling med fotografi. Men en afdeling/afsnit til fotografi har man ikke. Heller ikke Statens Museum for Kunst gør sig i fotografi.

Der har været, og det er der sikkert stadig, en debat om hvorvidt fotografi er kunst eller ej. Stille konstaterer jeg at fotografi vises i nogle kunsthaller, på nogle kunstgallerier, på nogle musseer så nogle må mene at fotografi er kunst.

Steffen Jensen (jep, har fra TV-2) har skrevet en glimrende blog om emnet: http://www.steffen-jensen.dk/dan/page/211/

Og hvad er det så de har i Sverige ?

I Sverige har de Fotografiska, som nu også er i New York og Talinn. Rygtet siger, at der var tale om at de skulle komme til København (nærmere bestemt Papirøen) men at nogle fik forpurret det.

Det ved jeg ikke om er rigtigt men hvis det er, er det tåbeligt. Alle vinder ved at fotografi kommer mere frem. Der er jo også en årsag til at bilforhandlere samler sig i bilbyer. Volvo ved siden af BMW, Volkswagen ved siden af Renault – det  gør de fordi alle vinder på det.

Men selv på et mindre plan har de fat i “noget”. Fx hos Dunkers Kulturhus i Helsingborg (btw tegnet af den danske arkitekt Kim Utzon – søn af you know who). Bevares  Dunkers viser ikke kun fotografi men har ofte fotografi på plakaten.

Læg mærke til “Öresundsregionen”. Den region er Skandinaviens største og mest befolkningsrige region med ca. 4 millioner indbyggere. Så i Helsingborg HAR man forstået det !

På hotellet Tylösand har man også forstået at der er en interesse for fotografi og hotellet har et galleri med fotografi: Tres Hombres Art, hvor du kan opleve deres faste udstilling med billeder af fx Anton Corbijn, samt skiftende udstillinger – og du kan også købe fotografi til din væg.

Men så har vi Copenhagen Fotofestival ? Der må jeg melde at den skuffer mig gang på gang. Igen synes jeg de har en for samtidskunstorienteret vinkel på fotografi og så er det mega rodet (synes jeg). Så synes jeg, at Lanskrona er mere interessant..

Det vidner om ambitioner at deres mål og vision er “The Capital of Photography in Scandinavia”. Hør lige engang: Lanskrona ! Der er ca. 35.000 indbygger i byen..

Men de har også forstået at tænke stort. De tænker ikke bare Øresundsregionen men hele Skandinavien.

Vi har igennem århundrede fået tæv af svenskerne og de bliver ved….

PS: Det er bare mine synspunkter og du må gerne have andre

Skriv en kommentar