Hvornår skal du udskifte dit kamera ?

Spørgsmålet vil være kendt for mange fotografer og give nærmest søvnløse nætter

Nu kommer der lidt om mine overvejelser om emnet. Et emne jeg har bokset med og erfaring i.

Først er der forskel på professionelle fotografer og så gode hobby folk. Professionelle køber ofte med hjernen og der ligger nogle økonomiske overvejelser bag. Udstyret er købt i firmaregi og afskrives efter gældende skatteregler eller måske er det leaset. Så dels er der økonomien men der er også signalværdien og så skal grejet bare virke.

Mht til signalværdien er det knap så godt at står med gammel grej og hvor kundens eget grej er bedre (kendte en som anskaffede sig Hasselblad fordi kunderne havde en nyere Canon end vedkommende selv). Med mindre man gør en dyd ud af det og laver fx portrætter med gamle mellem- eller storformatkameraer. Så er det et bevidst valg og en identitet hos fotografen.

Mon ikke alle hobbyfotografer kender det, at der kommer en ny model fra ens mærke og så kommer kløen. Og nettet med alle dets foraer flyder over med anmeldelser og superlativer. Det bliver kløen ikke mindre af….

Har iøvrigt tænkt lidt over at det er voldsomt som man er mærkeloyal. “En gang Canon bruger, altid Canon bruger” er nærmest en leveregel. Det gælder også fra andre mærker og der findes mange “fanboys” og for nogle er det at have et Fuji nærmest som er være med i en kult eller sekt. Hør nu…det er bare legetøj eller en ny hammer.

Når det er sagt har jeg også præferencer men jeg har haft Nikon og bruger idag Sony og Leica. Hvis ikke jeg bruger et af mine analog kameraer fra Nikon, Olympus eller Polaroid….

Back on track! – hvornår skal du skifte ?

Af erfaring er det mindre godt at hoppe på noget helt nyt og uprøvet. Det kan være godt men indeholder også en risiko. Det lærte jeg da jeg anskaffede mig et et Nikon D800. Jeg skulle have ventet til D810 og allerhelst til D850 (som er virkelig godt).

Af erfaring er det mindre godt at købe det lige når det kommer ud. Jeg vil råde dig til at vente lidt og det er ligemeget om der er en helt nyt type af kamera eller bare en opgradering. Prisen falde – lige når det kommer koster det vejl. udsalg men bare nogle måneder senere er det faldet lidt og kan du vente 1/2 eller et helt år er det endnu bedre. Og venter du får fabrikanterne retter nogle fejl eller manglerne – med overlad det til andre at finde dem så du slipper for besværet og ærgrelserne.

Af erfaring skal du skifte eller opgraderer når det gør en forskel for dit fotografi.  Fx var der forskel i A7 til A7ii men noget der gør en forskel for dit fotografi ? Næppe. Der er også forskel fra A7ii til A7iii men gør det en forskel for dit fotografi ? Det kan det godt alt efter hvad du fotograferer. Fotograferer du stilleben tvivler jeg på det men fotografere du mennesker eller sport er jeg overbevist om det kan det. Auto fokus og eye detection er blevet SÅ meget bedre. Jeg har skrevet tidligere om at du kun skal købe nyt grej når det gør en forskel.

Af erfaring kan nyt grej giver dig et boost og lyst til at fotograferer – og så er det en MEGAGOD ide at opgradere.

Af erfaring så vent med at købe til du har pengene til at købe det kamera du drømmer om. Jeg startede med en D40 og blevet grebet af fotografi, købte en D80 som jeg var virkelig glad for og begynder der at ønske mig det nu legendariske D700. Men jeg havde ikke pengene og købte så et D90, som jeg aldrig blev glad for. Havde stadig ikke til et D700 og købte så et D300s. Jeg skulle have ventet til jeg havde til et D700.

Læren af det er, at du skal købe det du virkelig ønsker dig og lade være med at købe et kompromis.

Af erfaring er det ofte bedre at købe et bedre objektiv end et nyt kamera. Ofte så er det dér du vil opleve en større opgradering. Gode objektiver holder også længere…

Af erfaring er det sjældent et nyt kamera virkelig rykke dig og dit fotografi. Det gør fotorejser, workshops etc – det har jeg skrevet om tidligere i bloggen “Vil du blive bedre til at fotografere ?“. Den er ikke helt ny men stadig relevant.

Og hvor står jeg så med mit A7ii, som blev lanceret november 2014 ?

Det er næsen 5 år gammelt, hvilket er lang tid i en digital verden. Sony sælger det stadig selvom der er kommet en A7iii. A7iii har en vejledende udsalgspris på 18.000 men kan købes i dansk fysisk butik for 14.495 kr og der er der pt. cashback på 1000 kr. Dvs det koster 13.495 – billigt for så godt et kamera !

Skriv en kommentar