Hvis er det ?

Tidligere på året havde vi i Momento en såkaldt Raw Food aften, hvor der blev stillet et antal rå filer til rådighed, som man så skulle redigerer, som hvis det var ens egne.

Det kom der nogle ret interessant ting ud af blandt andet med tips og tricks og som førte til en lidt interessant snak om hvis billede det er når en anden redigerer dem ?
Der er mange som idag får redigeret deres billeder af andre i Danmark, i Indien, i Thailand og sikkert også en masse andre lande. I mange tilfælde er det mindre justeringer og fritlægninger men i andre tilfælde er det lidt større operationer.

Jeg skal ikke gøre mig klog på det men her vise et eksempel. Det er en voldsom forandring, hvor man kan spørge sig selv om hvis billede det nu er..

Rå-fil:

Og her det forandrede billede:

Man kan lide det eller ej – det er ikke pointen.
I fotokredse taler man om “Autor”.

“kendt fra 1980 fra latin autor, auctor ‘ophavsmand’, afledt af augere ‘få til at vokse, berige’
Kilde: Den Danske Ordbog

Men kan jeg deltage med det redigerede billed i fx Den Nationale, hvis jeg skulle ønske det og have fået lov af Michael, som har lavet det originale billede ? Eller hvad hvis jeg har købt et stock foto og ændret det markant ?

Man kan sige, at jeg har fået billedet til at vokse og beriget det (eller ødelagt det alt efter temperament). Eller at nu er det ikke længere fotografi – dertil vil jeg sige at det her er småting i forhold til, hvad der kan deltage og blive antaget i fotosaloner.

Jeg kender ikke til juraen i det men hos mig er det redigerede billede mit og jeg ville blive knotten hvis Michael stillede op med det i en salon og fik en guld medalje (som jeg håber at han får med et andet billede).

PS: Jeg HAR fået lovet af Michael at bruge det her…

Skriv en kommentar