Guide til at lave flotte langtidseksponeringer

Langtidseksponeringer kan være virkeligt flot og det har sin egen æstetik

Du har måske set de flotte ofte s/h langtidseksponeringer på nettet(fx Instagram) eller i en bog og vil gerne igang…det kræver en masse tålmodighed, øvelse og lidt udstyr. Men hvad gør ikke det ?

For mig er langstidseksponering en udløsertid over de 30 sekunder som de fleste kameraer har indbygget som standard (en Hasselblad X1D-ii har 68 minutter !) og jeg synes at få at man kan tale om langtidseksponeringer skal vi i BULB mode. Altså der hvor du med et tryk på udløseren åbner lukkeren og med det næste tryk afslutter din eksponering.

Har du en digitalt kamera er du heldig for langtidseksponeringer med film kræver en større beregninge og en masse test idet filmen over så lang en udløser tid IKKE beholder sin ISO værdi hele vejen. Har du sat dit digitale kamera til fx ISO 100 er den ISO 100 hele vejen. Så er det ikke med film. Du har måske ISO 100 de første par minutter med så taler den måske til 90, som til 80, så til 50…dvs at det bliver svært at beregner sin eksponeringstid.

Men jeg vil gå ud fra at du har et digitalt kamera…:-)

Udstyr

Du kommer ikke uden om at du skal have noget udstyr for at lave det. Jeg ved godt at nogle er mægtig gode til Photoshop men jeg synes det berøver glæde ved at lave det – men vi er forskellige så her finder du en guide til hvordan du gør det i Photshop: https://www.digitalphotomentor.com/how-to-create-a-long-exposure-look-using-photoshop/

Stativ

For at lave langstidseksponeringer SKAL du have et godt stabilt stativ. PUNKTUM.

Det kedelige er, at et stabilt stativ ofte er forbundet med vægt…stativer i carbon er lettere end dem i aluminium men mindre modtagelig for rystelser af forskellig slags men altså  en del dyrere. Rystelser er fjende nr.1 når vi taler langstidseksponeringer…

Min egen erfaring er, at du ikke skal købe for billigt. Et godt stativ holder din levetid ud, hvis du passer på det ! Med passe på det mener jeg fx at rengøres det efter brug og smør det med jævne mellerum. Og hvor du ved du komme til at placere det med benene i saltvand som skal du overveje at se eftre et stativ som kan det specifikt.

Filtre

Du skal først tage stilling til om du ønske screw-in filter eller “drop-down” filter, som kræver en filterholder. De første skruer du bare på og er en del nemmere at håndterer og billigere. Men de giver ikke den samme fleksibilitet.

Filtere til et holder system kan du kombinere nemmere – fx med et gradueringsfilter så du kan tone himlen ned.

Filterene her ND (Neutal Density) og er en slags solbriller…De fås i forskelligegrader af ND og angives med det antal stop nedblænding de giver. Fx 3, 6, 10, 16 (hos fx Formatt.Hitech fås de fra 1 til 24 stop)

Hos Formatt-Hitech har de en god guide og forklaring – bedre end jeg kan give – og den finder du her: https://www.formatt-hitech.com/learn-neutral-density

Filter fabrikater

Det er straks værre. Det er kommet en del forskellige mærker til siden Lee dominerede det marked: Formatt-Hitech, NiSi, Kase, Haida

Mit indtryk er at NiSi, som har en stor dansk distributør og en aktiv ambassadør i Danmark er meget brugt.

Haida er forholdvis nyt på det danske marked. Mig bekendt er det Vefafoto i Vejle om er dansk distributør.

Jeg har personligt valg filtre fra Formatt-Hitech og det har jeg fordi nogle af mine “helte” indenfor langstidseksponeringer bruger dem og hvad skal man vælger udfra ?

Der er ingen steder som har alle fabrikater hvor man så kan afprøve så jeg valgte at tro den “mine” helte hvor af dem er Joel Tjintjelaar som har står bag BWVISION – han er i særklasse og en af legenderne som har taget langstidseksponeringer til et nyt niveau.

Jeg har generelt ikke tillid til billige filtre fra Wish etc. Så min anbefaling vil være at du køber et enerkendt mærke.

Fjernudløser

Det er næsten lige så stort et must som et godt stativ.

Du kan naturligvis sætte dit kamera på selvudløser og eller bruge en app som dit kamera sikkert har hvor du kan udløse kameraet og meget andet.

Appen til mit Sony tillader at udløser og sætte kameraet i “bulb-mode.” Dvs jeg skal svine for at begynde eksponeringen, holer øje med tide som skilt kan være 8-10 minutter og så svipe igen for at slutte eksponeringer. Ikke optimalt !

Jeg har fundet en timer – en Hähnel Captur -hvor jeg kan sætte min eksponeringstid, udløse og så glemme alt om det. Det er fedt ! Nogle af mine langstidseksponeringer er på 10-15 minutter og så glemmer jeg tiden…

Indstillinger i kameraet

Det er vigtigt at du slå billedestabilsering fra når kameraet er på stativ ! Eller får du netop små rystelse som er dødbringende…

Husk også at slå Auto ISO fra, hvor du bruger det.

Husk at skyde i RAW, da det giver det det bedste udgangpunkt for redigering bagefter. For tro ikke at de billeder du ser på nettet er taget lige ud af kameraet. No, det kan nemt ligge timevis i redigering bagefter. Forslag til redigering i fx Photoshop finder du nemt på fx youtube.

Beregning af lukketid

Det foregår på den måde at du finde en blænde og lukkertid på ISO 100 du vil arbejde med. ISO 100 giver det typisk det størst mulige dynamiske omfang dit kamera kan producerer. Mht til er det type 11-13 du kan bruge som udgangs punkt. Med de to faktorer får du en lukkertid er som er din basis lukkertid og den su skal regne fra (god ide at have histogrammet omkring midten)

Så finde der flere apps hvor du indtaster din lukketid, “tilsætter” et eller flere filtre – og voila ! Du får en ny lukkertid. LEE laver en app som er simple at gå til – den er gratis og bruge selvom du ikke bruger LEE filtre…

Selv bruger jeg LExp – Long Exposure Calcs. Den kan lidt mere, er gratis og passer mig godt

Inspiration

Generelt er det en god ide at se på andres arbejde først. Hvad synes du om ? Hvor meget redigering vil du lave efterfølgende ? Tag fx føromtalte Joel Tjintjelaar – hans tilgang er meget præcis og han har lavet et plugin til Photoshop – BW Artisan Pro – det er deep dine into the dark world !

Her er nogle link til nogle af de fotografer jeg følger:

Rohan Reily – https://www.rohanreilly.com

Thibault Roland – https://www.thibaultroland.com

Niel Hulme – https://www.neilhulmephotography.co.uk

Håkan Strand –http://hakanstrand.com  – han har lavet “Silent Moments” som jeg har anmeldt

Michael Levin – https://www.michaellevin.ca

Skriv en kommentar