Fotoudstyr – tips om udstyr til fotografen

Her er nogle tips og råd til når du som fotograf vil anskaffe dig grej og tilbehør.

Med mere end 10 års erfaring med fotoudstyr har jeg gjort mig mine erfaringer – nogle af dem har været dyre !

 

 

Fotostativ

Et godt fotostativ er et must til mange typer af fotografi. Ikke til gadefotografi men til fx landskaber og makro er det total uundværligt !

Belært af egen erfaring: køb ikke for billigt men køb noget kram fra staten af. Det holder og du gider bruge det…

Også når vi taler fotostativer er der mange mærker men jeg vil anbefaler dig at købe et anerkendt mærke. Det holder længere og du kan få reservedele i mange år.

Idag har jeg Gitzo stativ – det skulle jeg have købt fra starten af men jeg syntes ikke penge var til det. Men et godt stativ holder i mange år.

Grundlæggende skal du være om det skal være lavet af aluminum eller af kulfiber. Fotostaviver af kulfiber er dyrere men vægtmæssigt vejer det mindre og så er de mere stive end fotostativer af aluminum.

Fotostativ – hoved

Nu har du et fotostativ men du skal også have et stativhoved…og så bliver det svært. Der findes en rå mængde af fotostativhoveder – elle med fordele og ulemper. Igen skal du tænke over hvad det må koste og hvad du skal bruge det til.. Og så er det afsted til at fotohandler hvor du kan røre ved det !

 

Kameramærker – hvad skal jeg vælge?

Der findes en række forskellige mærker (brands) som har forskelliger historier, styrker og svagheder. At tale om forskellige mærker og anbefale et er ømtåleligt fordi det for mange næsten er religion. Måske er det sådan at har du brugt mange penge på et kamera ser du det mærke alle steder og vil gene bekræftes i at det er et godt mærke ?

Der findes en lange række Facebookgruppper for forskellige mærker men du skal være opmærksom på at i en gruppe for fx Fuji fotografer vil de fleste der skrive at Fuji er fantastisk. Og sådan  er det lidt med hjemmesider også.

Dels er der hjemmesider for ambassadør og det er det jo tydeligt men alle der anmelder udstyr vil gerne holde sig gode venner med kameraproducenten – de skal låne udstyr til test for at skabe trafik på deres sites og hvad er chancen for at låne noget næste gang hvis du har “trashet” kameramærket gangen før ? Ikke stor…

Generelt laver der næppe direkte dårlige kameraer i dag. Teknikken hos alle er så god og kvaliteten høj at dårlige findes ikke. Der findes noget som er bedre end andet og noget der er bedre til dig end andet. For een ting er jo teknikken men hvad passer dig, hvad synes du om, hvad skal du fotografere og hvad synes din bankrådgiver ?

Er et PHASE ONE XT IQ4 150MP med et 23mm objektiv til 412.406,25 DKK inklusiv moms et godt kamera ? Jo, jo  – men ikke særlig god til sport og fugle i flugt…

Så tænk over hvad du skal fotografere, hvad det må koste og så skal du besøge en butik hvor du kan rører det og låne det med hjem.

Et på mange måde godt råd jeg læste for nogle år siden var at du som ny fotograf skal vælge det fabrikant som dine fotovenner har. Så du kan få tips af dem og låne deres grej….ikke helt tosset !

 

Fotopapir

Når vi taler om en jungle….

Hvis du skal gøre det bare lidt nemt for dig selv så start med at se på det papir som fabrikanten af din printer har. Så har du ICC-profiler netop til din printe nemt og bekvemt. Det er er ikke så meget du skal gøre…

Med der er ikke meget street credit i papir fra Epson eller Canon. Næh, det skal helst hedde Hahnemüle, Canson, Moab, Sihl,  etc

Mit råd er at “keep it real” med mindre du er kunstner, udstiller og sælger værke til fx samlere eller museer.

Mange fabrikanter har prøvepakkker med forskellige papirer i – prøv dig frem.

 

 

Hvor får jeg lavet gode fotoprint ?

Jeg har selv en Epson fotoprinter som kan printe i A3 større og skal jeg bruge noget større må jeg til andre…

Hvis vi “bare” til 10×13 feriebilleder tænke jeg er ligegyldigt hvor du får dem printet men er det billeder som skal op vægge eller bruges til en udstilling betyder det noget.

Der er umiddelbart to steder jeg henvender mig idag. Hos Ole Christiansen og Xprint – det afhænger lidt af hvad jeg skal have lavet. Xprint tilbyder fx typer af print som fx print på glas.

 

Fotoprinter og hvad skal jeg vælge ?

Det er på den ene side ret nemt at svare på da der finde to mærker af fotoprintere: Epson og Canon.

Og så er det ret svært. For kan jeg se forskel på om et billeder er printet på en Epson eller en Canon printer ? Overhovedet, sket ikke.

Begge mærker har et bredt udvalgt af papirer og alle papirfabrikanter laver ICC profiler til både Epson og Canon.

Epson er ejet af Seiko og har en lang historie indenfor printere og derfor har jeg en Epson printer. Og måske fordi jeg i lang tid skød med Nikon kameraer….

Se på prisen på printeren og se på prisen på blæk er mit bedste råd.

 

Kameraobjektiver

Også her er muligheder store !

Tidligere var det sådan at kameramærket egne objektiver var klart bedst. De kostede også mere men Sigma har med deres ART-serie vist vejen og i nogle tidlfælde lavet bedre objektiver en originalen.

Nogle producenter af objektiver laver netop kun objektiver. Fx Tamron. Men andre som fx Sigma laver både objektiver og kameraer.

Så hvor det før var tydelig at skulle mange have det gode var en original og skulle man hev det billigt skulle man have det uoriginale. Det er noget mere mudret nu..

Og så er det emnet om brændvidde og blænde (altså hvor lysstærkt objekktivet er)

Når det drejer sig om brændvidde handler det om hvad du skal fotografere. Skal du fotograferer fulgte duer det ikke med en 24mm. Så du må blive klar på HVAD du skal fotografer og så evt se hvad andre bruger. Læs på dine heltes hjemmesider og læs i fora.

Og  den så er der den evige diskussion om zoom eller objektiver med fast brændvidde. Noget giver helt sig selv. Har du brug for e objektive med en blænde på f/1.2 kan du kun få det med faste objektiver men eller synes jeg du skal spise brød til og keep it real.

 

 

Objektivfilter

Her må jeg skelne mellem filtre til beskyttelse og til “effekt”

Alle mine objektiver har et beskyttelsesfilter på. Men køb nu nogle gode filtre. Det giver ingen meninøgdt købe at dyrt objektiv som så smide et billigt filter foran.

Til “effekt” som fx langstidseksponeringer skal du bruge Neutral Density filtre (ND). Og jeg har valgt et sytem med en holder hvor filtre kan sættes i og kombineres. ND filtre findes også som “screw in” men jeg syntes man går glip af noget fleksibilitet.

Også her er der kommet forskellige mærker hvor der i filmdagene næsten kun var LEE. Nu kan du få filtre og sæt fra Nisi, Formatt-Hitech, Haida for nu at nævne nogle.

Jeg har valgt Formatt-Hitech og det skyldes at “mine helte” ( nogle af dem) bruger det…

 

 

Fotohandlere

Dem er der ikke mange tilbage af og der er fristende at købe på nettet og i udlandet.

Jeg synes det har en værdi for mig at kunne få vejledning, at kunne røre ved det og evt låne det til test og så er det nemmere skulle der blive brug for at foretage en reklamation.

Det synes jeg har en værdig og derfor betaler jeg gerne lidt mere end jeg skal give for det på ebay hos en shop placeret i Irland med grå import.

Der er nogle butikker som jeg altid orienterer mig hos. Fx Kamerahuset, Goecker, Vefa Foto og Photografica

 

Kameratasker

En taske til dit kamera er måske noget af den første du køber. Men tror er så er den klaret !

Min erfaring er at du kommer til at købe mange tasker, rygsække etc. For du skifter smag. Du skifter grej. Dit fotografi skifer fokus  – der er forskellig behov om du lave gadefotografi eller landskabsfotografi.

Du må indstille dig på først som sidst at du komme til at købe og sælge kameratasker…

Jeg har fotografen seriøst i ca 10 år nu og har nu den/de tasker jeg skal bruge. Men det har taget tid at komme dertil….

 

Fotoinspiration

Alle fotografer oplever at løber tør for inspiration fra tid til anden. Det er helt normalt og sker for alle kreative: for musikere, for forfatter og fotografer. Du skal igennem det.

En måde er at bide tænderne sammen og arbejde videre som intet var hændt. En anden. og min foretrukne, måde er at se mig omkring og gennem andres arbejde få inspiration. Det kan være fra malerier på gallerier og museer, det kan være i bøger, blade og magasiner eller på internettet.

 

Fotobøger

Jeg er en sucker for fotobøger. Derigennem får jeg inspiration og kan lære af de “store” (og de små) fotografer. Det er en kilde til inspiration. Nogle gange skal man se bagud for at se for ud.

Måske drømmer du også en dag om at lave en fotobog ?

Jeg skal ikke tage den drøm – bare sige at det er svært og kommer til at koster dig mange penge. Det sker ikke, eller sker uhyre sjælendt, at du kan henvende dig til at forlag og de så vil betaler dig for at få lov til at udgive din bog. Måske Annie Leibovitz kan… men de fleste må selv til lommerne. Måske kan du tjene pengene ind igen ved bogsalg – måske kan du ikke….

 

Fotoassistent

Det er en virkelig god ide at tage med som assistent for andre fotografer. Du bliver ikke rig (hvis du i det hele taget får betaling) men du kan lære en masse.

 

Bedre til at fotografere ?

Jeg har lavet to blogs om det: vil du blive bedre til at fotografere ? og Sådan kan du også blive en bedre fotograf

Dem synes jeg klar du skal læse – de giver en par god tips til at blive en bedre fotograf.