test af fotopapirer var en aha oplevelse

Ønsket om det fineste kan godt løbe af med en men nogle gange skal du lige vende skråen og huske at “keeping it real”

Jeg er, indrømmet, en “sucker” for godt håndværk og gode materialer. Jeg kan gode lide at se på det, at have det i hånden og fornemmer kvaliteten.

Sådan har jeg det med mange ting og altså også med fotorelaterede “ting” som fotorammer og fotopapir.
Omkring fotopapir havde jeg en aha opleveelse forleden. En ven havde købt otte forskellige fotopapirer og printet det samme billede/test ark. Der findes, ude på det store net, en række forskellige test ark, som fx bruges til kalibrering af printere.

Det samme billede blev altså printet på den samme printer, med det samme blæk på de 8 forskellige fotopapirer og opgaven lød nu:

1: hvad print synes du umiddelbart bedst om ?
2: kan du se forskel ?

Det var første gang jeg prøvede en blindtest med det og det var en noget overraskende oplevelse. Og sjov.

De 8 papirer var fra forskellige fabrikanter som fx Hahnemühle, Canson, PermaJet – alså det kan vi kender som gode mærker. Jeg tror ikke, der er så mange papirmøller mere så meget komme fra de samme og blive påsat et andet navn (tror jeg). Grafisk Handel har fx en serie af deres egne papirer. De har ikke egen papirmølle og minder meget, som i rigtigt meget, papirer fra Hahnemühle.

Fx laver Xprint også FineArt print på en række Hahnemühle papirer:

– skærmdump fra xprint.dk den 12. maj 2019

Men Hahnemühle har ikke pairer, som hedder “Velvet Balder” eller “Gefion Glos”. Men det har Grafisk Handel:

– skærmdump fra grafisk-handel.dk den 12. maj 2019

Anyways..
1: Det som jeg valgte umiddelbart var faktisk det billigste papir i testen ! En lustre fra Hahnemühle. Prisen for et 70 x 100 print i papir alene svingede, som jeg lige husker det, fra omkring 60kr til 230 kr. for det dyreste, som var et Canson papir.

2: jo, jeg kunne godt se forskel når man tager sig tid og nærstudere. Der ER forskel men der er også tale om små forskelle. Når du får det i hænderne er forskellen klar og tydelig.

Og så er der den forskel du ikke ser nu men måske om 50 år først.

De gode papirer har et stort farverum, er mere modstandsdygtige overfor UV-lys og indeholder ingen syre og kan derfor holde meget længe. 100 år eller mere hvis de bliver brugt samme med anerkendt blæk som fx fra K3 fra Epson. Her kan du læse meget mere om kvalitet i papirer til Digital FineArt.

Det er jo meget interesant og vigtigt når vi taler kunst for der gå det sgu ikke at billedet til 3.0 millioner falder fra hinanden efter 10 år.
Men jeg lever ikke i 50 eller 100 år…

Nu har du et print og så kommer det næste: det skal indrammet og op at hænge.
Her kan du også vælge forskellige kvaliteter. Du kan vælge fx en skifteramme i 70 x 70 cm i massivt træ til 895,00 kr/stk eller en til 299,00 kr/stk. Synes jeg den dyre er lækker ? Ja, men jeg lever alså også fint med den til 299 kr.

Når vi taler holdbarhed betyder glasset i rammen også meget. De billige glas lukker måske 40% uv-lys ude. hvor de virkelig gode lukker ca 90% ude. UV-lys er gift i denne sammenhæng.

Jeg har købt to 70 x 70 print på mat 210g fotopapir hos Xprint og to rammer med passepartout hos BGA Nordic som en test. Det fungerer ganske glimrende ! Var nemme at bestille, kom hurtigt og præcist og det ser glimrende ud. Det duer ikke til museumsbrug men det skal de heller ikke bruges til…

Hvad med at få billeder indrammet “rigtigt” ?

Dét er jeg stor fortaler for og kan i den sammenhæng anbefale DinKunst & Galleri på Vesterbrogade. De laver et godt stykke arbejde og du kan få råd og vejledning.

Men nu skulle jeg bruge en skifteramme fordi jeg har en tendens til at blive forelsket i billeder hele tiden og derfor skal de kunne skiftes ud….

Skriv en kommentar