workshop i fotogravure gav ny forståelse

Siden en bekendt begejstret fortalte om fotogravure har jeg været interesseret – men først nu kom en workshop forbi.

Jeg kan godt lide håndværk (selvom jeg ikker er handy man) og jeg er af den overbevisning af billeder skal printes og indrammes/monteres og så er det op på en væg.

For mig sker der noget næsten magisk når en billede går at fra at være en digital fil på en skærm til at bliver et fysiskt emne i for af et print. Magien er endnu større med analog film, der skal fremkaldes og kopieres mørkekammer men kombinationen af digitalt kamera og photoshop skal ikke underkendes…

Men der “dukkede” en workshop op i fotogravure hos The Stasig Archives og en ny verden åbenbarede sig.

Jeg er sket ikke kvalificeret til at beskrive processen i detaljer – der er en årsag til at man har grafiske uddannelser og en grund til at der skal arbejdes med det længe.

Men det er en teknik hvor billedet bliver overført til at plade som påføres tryksværte og derefter overføres til papir i en presse.

Fotogravure er betegnelsen på en dybtrykteknik, der fotografisk kan overføre et motiv til en plade, der trykkes på samme måde som raderinger”
Kilde: wikipedia.dk

Jeg har på workshoppen “snuset” til håndværket og fået en meget større forståelse ikke bare for den håndværksmæssige process men også for den udviklingsprocess det er, at nå frem til det optimale resultat i fotogravure.

Her trykt på et hvidt Somerset papir med en varm tone i tryksværten
Her trykt på et Hahnemühle papir med en kod blå tone i tryksværten

Forståelsen for at der er et samspil mellem kunstner og trykker står nu også klart. Det er ikke “her er en fil og tryk 10 eksemplarer”.

Mit gamle resultat orienterede jeg vil spørge: “fint , men hvordan blev resultatet ?” – for det er i sidst ende det det handler om. Jeg opfatter en større dybde i billedet, en finere tone forløb og en fantastisk detaljegrad.

Jeg har fra tid til anden lavet “anmeldelse” af diverse ting med uddeling af stjerner men det føler jeg vil være helt forkert i denne sammenhæng så det undlader jeg…

Men om workshoppen med Stig Stasig hos The Stasig Archives:

Det var en hands on workshop  hvor man bliver beskidt – fedt ! Jeg blev ledt trygt gennem selve håndværksprocessen men Stig involverede sig også konstruktivt i processen med hans interesse, hans faglighed og hans “øje”. Netop dét gjorde at forståelsen for håndværket kom i hus med også at det resultat jeg kom hjem med blev optimalt.
Klar både tiden og pengene værd ! – men det kræver også at du vil “lege” med. Forvent ikke 1-2-3 præfabrikeret resultatet.

 

Skriv en kommentar