København trænger til et fotografisk hus

Der er billeder overalt men fotografiet har ikke som andre visuelle udtryk sit eget hus – fotografiet er “hjemløs”

For mig er fotografiet et vidunderligt medie, som kan så mange ting. Også ting, som maleriet ikke kan. Men trods det bliver der kun bygget huse for alle andre visuelle udtryksformer end fotografiet.

Jeg ønsker mig et Fotografiska som findes i Stockholm, New York og London. En hus med fotografi som fx The Photographer´s Gallery i London.

København er beliggende i Øresunds regionen, der er Skandinaviens største og mest befolkningsrige region med ca. 4 millioner indbyggere (Stockholm har ca 790.00, København ca 600.000 ). Og med de tal burde der være plads til et fotografisk hus i København.

Fotomuseet i Herning måtte lukke,  Brandts i Odense har skruet ned for fotografiet i forhold til tidligere (men viser stadig fotografi – fx Anton Corbijn 1-2-3-4 i 2019) men der burde være plads til mere fotografi i København

Det ærgre mig, at der ikke vise mere fotografi på en permanet sted. Der findes en permanent kunsthal med fotografi i København.

Men jeg ønsker ikke en “kunsthal” eller et “museum”. Fotografi er også en kunstform men jo meget mere end det. Kunsthaller og museer har naturligvis kunstbriller på men jeg vil også se Anton Corbijn,Cathleen NaundorfLinda McCartney & Mary McCartney og Ellen von Unwerth som måske ikke er stor kunst men “bare” en visuel oplevelse som udstilling med Mario Testino i Gl. Strand var det.

Lad mig lige nævne et par stykker mere som har udstillet på Fotografiska i Stockholm: Martin Parr, Irving Penn, Herb Ritts, Anders Petersen, Sebastião Salgado, Cooper & Gorfer, Nick Brandt, Henri Cartier-Bresson – men nu er det ikke sådan at de kun vise store navne. Nope – de plejer også talentene.

Et af kodeordene er et “permanet sted” for der vises også elementært godt fotografi i Danmark. Selvfølgelig gør der det. Øksnehallen har fx de disse to år henover sommeren haft en fotoudstilling, DET NATIONALHISTORISKE MUSEUM på Frederiksborg slot fx har vist Marco Grob og Søren Solkær – men det er kort, “bare” en udstilling og ikke helt det jeg forstår ved et “fotografisk hus”.

Et fotografisk hus er udstilling men også boghandel, print salg, indramning, foredrag, artist talks, workshops, fotomesse, portfoliereview etc etc.
Så jeg ønsker mig et sted kun for fotografi, et levende sted med mange fotografisk tilbud. Altså ikke en kunsthal eller museum.

Museum (latinisering af det græske museion: sted eller tempel dedikeret til muserne) er en permanent institution med almennyttigt formål (non-profit), der virker for samfundet og dets udvikling, er åben for offentligheden, og som forsker i, indsamler, bevarer, formidler og udstiller materielle vidnesbyrd om mennesket og dets omgivelser i studie-, uddannelses- og adspredelsesøjemed.

En kunsthal eller udstillingsbygning er en institution, der i sine lokaler udstiller kunst. I modsætning til kunstmuseer har kunsthaller typisk ingen samling selv, men indlåner værker til den enkelte udstilling.

Kilde: Wikipedia

2 kommentarer til “København trænger til et fotografisk hus”

 1. Jeg syntes faktisk vi har nok i København (Danmark).
  Vi har muser, fotografisk center og Copenhagen fotofestival. Derudover har vi en række små fotofestivallet og muser/udstillinsteder landet over.
  Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, vi har for mange, vi har brug for få, er at folk/stederne snakker sammen, planlægger og udvikler de de allerede har.

  Svar
 2. Jakob,
  Jeg er, ikke overraskende, ikke enig med dig.
  Vi har IKKE et dedikeret sted til fotografi som jeg efterlyser. Fotografisk Center er en kunsthal, som ser alt gennem kunstneriske briller. Og det er bla det jeg argumenterer for slet ikke er nok eller godt nok (for mig)
  Jeg synes, vi (Danmak og København) skal have et permanent sted for fotografi. Ikke kun et sted hvor man viser fotografi i 3 uger en sommer. Men et permanet sted og et sted for læring og oplevelser.
  Fotografier er demokratisk og for alle. Det kan vi takke teknologien og Kodak for. Det er ikke kun for de rige at får malet et portræt eller for de indviede i kunstverden, som nikker indforstået og anerkendende til hinanden.
  Copenhagen Fotofestival er, i mine øjne, heller ikke godt nok. Det er 3 uger (og ringere end Landskrona), spredt ud på mange små steder (og ironisk nok også til Stockholm) og hylder oftets en særlig type fotografi som det fx udøves på nogle fotokunstskoler. Det skal der også være plads til ! – men hvor er min udstilling af Irwing Penn, Martin Parr etc ?
  Fotografi er ikke kun, men også kunst og samtidkunst – og så meget mere. Fotografi fortjenner så meget mere.
  Jeg siger ikke, at de steder vi har ikke gør det godt – men ofte gør de det, efter min mening, ikke nok, ikke godt nok og for ensporet- Det kan skyldes økonomi, det fokus de har lagt eller det som de ser som deres formål.
  Det var bare det…:-)
  Henrik

  Svar

Skriv en kommentar