“Fotoassistent?!” – det lugter måske lidt af wannabee fotograf og pakæsel
Mange fotoassistenter drømmer helt sikkert om at blive fotografer selv. De ER måske fotografer og/eller de vil gerne lære fra een, der kan lidt mere end dem selv. Og lære kan man ! Det kan være teknik, lyssætning, model instruktion, retouch eller prissætning for at nævne noget. Jeg har tidligere nævnt at arbejde som assistent er en måde hvorpå du kan blive bedre som fotograf.
Nogle assistenter bliver måske kun brugt som pakæsel men det tror jeg nu høre fortiden til. Jeg opfatter klart, at der er en bevidsthed om teamwork ! Det er teamet, som skal præsterer og sammen lave det bedste billede muligt. Fotografen, person med fingeren på udløseren, er kaptajnen og har naturligvis ansvaret og taktstokken. Det er fotografens vision kunden betaler for men for at nå visionen er et godt, velfungerende team vigtig.
Teamet kan består af flere personer. Det kan være fx en make up artist, en assistent, en retoucher, en printer. Det skal spille sammen.
Det er noget jeg blev opmærksom på for nogle år siden og noget jeg selv har oplevet da jeg har været assistent nogle gange. Men jeg blev 100 % opmærksom på det da jeg besøgte Frederiksborg Slot og så udstillingen med værker af Marco Grob. Jeg fik lejlighed til at møde ham til en artist talk og spurgte til det netop og han fortalte at de øvede som et formel 1 pit team. Alt skulle side i skabet og alle skulle kende deres rolle. Det er der mange grunde til men en af det er med store stjerner har du ikke flere time til rådighed og fornemme de at du er usikker lugter de blod og skrider….
Når jeg spurgte til det skylde det denne video af et shoot med nu afdøde Steve Jobs:
Læg mærke til at alt er planlagt på forhånd og alle ved hvad der skal ske. Det er ikke nødvendigt for fotografen at sige noget udover til Steve Jobs. Resten kører i olie. Har Steve Jobs haft det indtryk at fotografen har styr på? Det tror jeg…
Netflix har en serie programmer med titlen “Abstract – The Art of Design”. Herunder er der et afsnit fotografen Platon hvor vi bla. ser et shoot med general Colin Powell.
Læg mærke til hans kommunikation dels med modellen (Colins Powell – ex Udenrigsminister for USA) men også med assistenten (ca 50 sekunder inde i klippet). Kort, enkelt og klart. Der er ikke noget som kommer bagpå assistenten.
Og det er fordelen ved at arbejde med de samme mennesker over længere tid. Der kommer en indbyrdes forståelse.