køb kun fotogrej, der gør en forskel for dit fotografi

Alle fotografer kender det: lysten til nyt fotografi grej er overvældende !

Den lyst har et navn G.A.S. – Gear Acquisition Syndrome. Altså lysten til at anskaffe sig nyt grej. Det er en lyst som de forskellige fabrikanter ved alt om og har tappet ind i. Der er lagt i rørledning fra din pengepung og til fabrikanternes årsregnskab.

GAS hasn’t received any major medical attention. GAS is not a clinical condition. It can be the result of a psychological lack of personality.source: Wikipedia.

Eric Kim (som jeg følger) har lavet en superfin blog om G.A.S

Men selvom jeg ved det falder jeg alligevel i – ikke så ofte som jeg har gjort. Men det er fordi jeg har betalt dyre lærepenge….

Specielt som ny fotograf kan man nemt falde i. På internettet ser du de fedeste billeder fra hele verden og tænker “det der er fedt. Det vil jeg også lave!” Så læser man om noget grej og tænker “hvis jeg havde sådan en så kunne jeg….”, “så bliver mit fotografi meget bedre”.

Min erfaring er nu, at det er ikke grejet som gør at jeg er blevet bedre end da jeg startede – det er en masse andre faktorer. Nu er mit mantra mere:

Du skal bruge det grej du har

Brug det, lær det at kende og lær dig selv at kende som fotografi. Hvad trigger dig, hvad er din stil og hvad fotograferer du helst ?

Det lyder meget banalt, hvilket det også er. Men det gør det ikke mindre rigtigt og mindre svært at gøre.

En af mine “regler” eller spørgsmål jeg stiller mig når jeg køber nyt grej (for det gør jeg) er:

Hvorfor og hvad gør det for dit fotografi ?

For der kommer hele tiden nye kameraer, nye objektiver, nye tasker, nye flash, nye flash modifiers og de er alle sammen bedre end de foregående. Hvornår er der kommet en ny kameramodel som var dårligere end den foregående ? Aldrig. Måske anderledes, men du kan ikke sige dårligere.

Og specielt nu i den digitale tid går det hurtigere og det bliver hele tiden bedre.

Bliver dine billede bedre af at købe en ny Sigma Art 24mm f/1.4 når du allerede har en Nikon 24mm f/1.4 ? Næppe. Eller måske minimalt.

Selvfølgelig kræver det noget andet grej af fotografere fugle end portrætter men det er et andet spor. Du skifter fotografisk fokus og det kræver andet grej.

Hvis du gerne vil blive en bedre fotograf bliver du det ikke ved at køb nyt grej. Der findes en lang række muligheder for at blive en bedre fotograf som jeg har skrevet tidligere.

 Nu må du ikke tro at grej ikke betyder noget. Selvfølgelig gør det det – men det betyder ikke alt og at have alt det nye gør dig heller ikke til end bedre fotograf men en fattigere fotograf.

Der er kun en vej til bedre billeder, og det er at øve sig! Øve, øve, øve også øve lidt mere – nyt grej kan “kun” sætte lidt krydderi på det at øve sig, og det kan hjælpe til at kunne ting, man ikke kunne før.

Kilde: fotomalia.dk

Fotomalia har skrevet en blog om dette – læs den.

Skriv en kommentar