fordi det er lavet før kan du godt gøre det igen

Alle kunne godt tænke sig at lave noget originalt, lave helt nyt…men lykkes sjældent

Det er sikkert ikke sådan, at alt er lavet men meget er lavet før og det er der vi hente inspiration fra og måske lykkedes det at skabe noget helt nyt. Men det sker sjældent.  Alle står vi på skulderne af hinanden og trækker på erfaringer og bruge referencer. I musikken, i fotografiet…og sikkert også i andre kunstformer.

Udstillingen “Vogue like a Painting” hos Gl. Strand var en hyldest til det. Der fremgik det tydeligt at der er en inspiration på tværs af kunstformer og det så nydelige “parafrase”, hvilket en arbejderdreng som jeg ville kalde “at stjæle med arme og ben”, bliver brugt flittigt..

Det dybt originale sker kun sjældent og når/hvis vi møder det vil vi gerne sætte det i bås eller finde referencer, så vi kan forstår det. “Det smager lidt som…”, “det ligner lidt noget Xx kunne have lavet”, ” det lyder i nogle steder som Xx” etc etc. Vi har ikke ordforråd til at beskrive det som aldrig er set eller hørt før så vi sætter en mærkat på så vi kan forstå det. Så vi ved hvor vi har det. Jeg kunne også godt tænke mig at lave dybt originalt fotografi. Men det sker ikke. Tidligere ville jeg heller ikke lave en “parafrase” for det tænkte jeg var uoriginalt. For nemt. Med det er helt, helt forkert (og slet ikke nemt!)

Øv dig, kopier de store og måske en dag får du lave dit eget

Da U2 udgav albummet “No Line on the Horizon” tilbage i 2009 fangede coveret mig straks. Det talte til mig. Først flere år senere begyndte jeg selv at fotografere og opdagede at det var Hiroshi Sugimoto, som havde lavet billedet. Jeg har gået om det “varme” grød siden. Skulle jeg forsøger at lave noget derhen af velvidende at jeg ikke kan lave en “Sugimoto” lige så godt som Sugimoto ? Nej, jeg kan ikke lave en Sugimoto men jeg kan forsøge at lave en “Wessmann” og så være tilfreds med det.

Billedet i toppen er mit take på “No line on the Horizon” og er en hyldest til Hitoshi Sugimoto.  

Bonusinfo:

Hiroshi Sugimoto´s værk “Sea of Japan” blev den 8. november 2018 solgt på auktion hos Christies for 307.500,00 Euro. https://www.christies.com/salelanding/index.aspx?lid=1&intsaleid=27889&dt=2112018145128&saletitle=  

Skriv en kommentar