Første indtryk af Sony A7II

Nu har jeg et Sony A7II og her nogle første indtryk

Det er første indtryk og det er sikkert noget som du som erfaren Sony bruger vil sige det kan du klare sådan her eller finder argumenter for hvorfor det er en god ide at gøre det sådan etc etc. Der er IKKE tale om et fuldt review af den Sony – kun første indtryk. Og det er virkelig et første indtryk som er kommet fra at pakke grejet ud, læse manualen og bevæge sig rundt i menuerne. (billeder er taget dagen efter)

Og så handler det selvfølgelig om hvad du kommer fra og er vant til. I mit tilfælde kommer jeg fra Nikon spejlrefleks.Det tager tid at forstå de muligheder og menuer….

Manual

Den er helt ubrugelig. Den er tyk men det er kun fordi den indholder alverdens sprog. Siderne på dansk udgør 38 af det digre værk og kan kun siges at være en quick guide. Den fortæller og viser dig hvordan du sætter batteriet i. Med hvad de mere avancerede funktioner går ud på må du selv finde ud af.
Så finders der en dansk hjælpe guide på nettet. Her kommer man heller ikke rigtig i dybden og det er vanskeligt at danne sig et overblik.
Heldigvis har vi et internettet: 1-2-3 – en manual til Sony A7 II

Jeg hader manualer men de er et vigtigt redskab til at forstå og få det meste ud af kameraet. En af fordele ved at have brugt eet fabrikat længe er man ikke behøver læse så meget men kan nøjes med at have den som opslagsværk.

For manualer er røvsyg læsning…!

Lader

Der er ingen lader med !
Batteriet lades op i kameraet med et USB kabel. Det bryder jeg må slet ikke om og det undre mig at man til et kamera med “ekspertegenskaber” ikke har lagt en dedikeret lader med.
Specielt også for kameraet med sine skærme sluger megen strøm. Jeg kan altså ikke lade et ekstra batteri op mens jeg bruger kameraet. Det er ikke godt !  Desværre er min kamerapusher på ferie men jeg skal have en hurtigt !
Det skal så også siges at det lader forholdsvis hurtigt op. Sony batteriet NP-FW50 har en kapacitet på 1050 mAh. EN-EL14a, til mit Nikon, har en kapacitet på 1230 mAh. Altså ca 20% større kapacitet.

Bruger menuer

Jeg er vant til at jeg kan lave min egen menu med de funktioner jeg bruger mest. Det er virkelig nyttigt for jeg bruger ikke alle funktioner – dvs det kan man godt man det tager lige noget tid….
De forskellige punkter i menuen er ikke særlig selvforklarende….

Bruger settings

Igen fra Nikon er jeg vant til at have nogle forkellige bruger settings jeg nemt kan skifte blandt. Jeg har nogle settings til sport, hvor det går stærk og motiverne bevæger sig og andre til landskaber, som er mere stillestående. Det kan man ikke her….

Auto ISO

Moderne kameraer er blevet meget bedre til at håndterer høje ISO værdier og derfor har jeg intet problem med at bruge auto ISO.. Nogle gange har jeg faktisk tvunget kameraet til at bruge høj ISO for at få støj i billedet.
Jeg “plejer” at anvende Auto ISO for at være sikker på at undgå ryste uskarpe billeder. Det vil sige at jeg er vant til at se hvilke brændvidde jeg har og så finder den selv en minimum lukkehastighed.
Det sidte kan men ikke her – auto ISO kan den men jeg kan ikke sætte en lukkehastighed så jeg ander faktisk ikke hvad og hvordan den gør. Men det finder jeg nok ud af…

Grøn auto

Modellen er med “ekspertgeneskaber” men det er ikke det samme som “pro”.
Jeg har haft pro huse fra Nikon længe og der findes der ikke “auto” eller programmer med “scene”.
Men til det jeg skal bruge kameraet til valgte jeg at det IKKE at skulle være et pro hus og i nogle tilfælde er auto bekvemt..

Wi-FI

Den har indbygget Wi-Fi og det er som udgangpunkt godt. Dels kan man nemt overfører billeder stil smartphone/tablet og lave selfies….
Det går også fint med at sætte forbindelse op men jeg er lidt ærgerlig over funktionen i appen, som kan downloades både til iPhone og Android. Du hen kan nemlig ikke styre kameret. Kun lave Ev kompensation. Altså ikke ændre blænde, lukketidhastighed eller ændre fokuspuntk.
Det kan man hos andre producenter (fx Olympus).

Billederne

Det handler om billeder !
Og jeg har lavet et par enkelte hurtige skud (se ovenfor) og mit første indtryk er godt. Fine filer at arbejde med og det er nemt at få skarpheden frem (hvilket det ikke altid er med Nikon spejlrefleks – der skal arbejdes mere for det)
Det var førstehåndsindtrykket, som du kan sige virker lidt negativt og erkendt at jeg her har lidt fokus på hullerne i osten og og ikke den fuldfede schweiziske komælksost…
Når man får en ny kamera af en nyt fabrikat starter man sikkert med at se efter de ting man kender til – og når man så ikke finder det bliver man lidt frustreret.
Men jeg tænker også på at det var en grund til at jeg skiftede og nogle af de grunde har jeg allerede set og jeg glæder mig meget til at udforske videre.

PS: senere end dette indlæg har Bo og jeg lavet Nielsen & Wessmann Sony Special podcast

Sony A7II - 1st indtryk
  • Manual
  • Lader
  • Bruger settings
  • Auto IS0
  • Wi-Fi
  • Billederne
2.5

Resume

Omkring manualen er den som følger med i kassen virkelig skidt. Lidt søgen på nettet og vupti ! Underligt at man kun kan finde hjælpeguiden på sony.dk
Jeg var fristet til at give 1 stjerne for laderen men valgte at give to da batteriet trods alt kan oplades og oplades hurtigt. Men godt er det ikke.
Selv i den store manual kan jeg ikke finde information om hvor auto ISO virker og det generer mig virkelig ! For jeg ønsker ikke højere ISO en nødvendigt. Og jeg ved ikke om Sony tager billedstabilisering med i beregningen eller ej.

Wifi er lidt skuffende derhen at jeg ikke kan styre kameraet med en smartphone. Fint at man kan med en PC (med Remote Camera Control) men den har jeg ikke med på tur

Skriv en kommentar