et lille ønske om en feature i Sony kameraer

Et moderne kamera er en computer så mit ønske er ikke urimeligt…

Det er måske ikke særlig romatisk men kameraer idag er små computere. De har AI (Artificial Intelligens – kunstig intelligens) for fx at lave Eye-AF og der skal laves mange beregninger i sekunder for fx at kunne præstere 20 billeder i sekunder, som Sony A9 fx kan.

At kameraer er små computere er meget tydelig (og ikke et ondt ord om det !) hos Sony da man kan downloade, mod betaling, forskellige apps som kan hjælpe dig med forskellige ting som fx at lave time-lapse og lys-malerier. Desværre er disse apps kameramodel specifikke – dvs de enkelt apps virker ikke til alle modeller. Det er jeg ikke sikker på jeg forstår men sådan er det…

Men der er nogle ting som jeg ville ønske var i kameraet som standard uden at man skal aktiverer en app: langtids eksponering og depth-of-field (findes ikke som app…)

Langtidseksponering

Måske en reminiscens fra gamle dage kan de fleste kameraer kun lave billeder med eksponering på op til 30 sekunder inden man skal over i bulb-mode. Bulb-mode virker på det måde at længe du har trykket udløserknappen ned så eksponere du. I gamle dage havde man et udløsekabel, men det duer ikke mere. Udløsekablet skruede man i udløserknappen men det er total old school og idag kan man ikke skruer det på mere.
Balladen er at jeg, og mange andre, lave eksponeringer på 5,8, 10 og nogle gange 18 minutter for at lave et look. Det er ikke ny teknik men bruges stadig meget.

Istedet for kablet kan man bruge Sonys gratis app Smart Remote Control. Her er udløserkablet afløst at en knap – du trykker for at starte, du trykke for at slukke og den har et ur som fortæller dig løbende hvorlænge du har eksponeret.

Men det kræver at du holde øje. Skal du have en eksponere på fx 8 minutter og 44 sekunder skal du holde øje med uret så du er klar til at stoppe eksponeringen.

Hvorfor kan jeg dog ikke indtaste en ønske eksponeringstid ? Det er bare programmering. Jeg vil helst kunne gøre det i kameraet og ikke i appen for det bruger en masse strøm da kontakten fra kamera til smartphone sker med Wi-Fi.

Sony sælger en række fjernbetjenninger som sættes i multistikket og dermed ikke kræver strømforbrugende wi-fi men heller ikke de kan denne simple funktion.

Jeg havde på en tidspunkt et uoriginalt greb til mit kamera og der var den beskrevne funktion indbyttet i fjernbetjeningen. Så det kan lade sig gøre…

depth-of-field

Depth-of-field (dof) er en længere matematisk udregning som involverer størrelse på sensoren, brændvidden og blænden. Men det er et matematisk udregning og intet andet. Klik på linket for at læse om DoF, som er virkeligt vigtigt i fotografi – eller se denne video:

I Sony og andre spejlløse kameraer har man det som hedder focus peaking men det er langt fra perfekt. Her en en god artikel som beskriver focus peaking og dens begrænsninger.

Screenshot fra appen “Simple DoF”

Kameraet kender sin sensor størrelse, circle of confussion, objektivet brændvidden og blændeindtilling. Så det jeg ønsker mig er at jeg ikke skal have en app på min smartphone hvor jeg taster din informationer og den så udregner en hyper-focal afstand til mig. Det er også matematik….så jeg taster ind, få en hyper-focal og stille så manuelt  objektivet til den afstand.

Ved landskabsfoto er jeg oftets interreseret i at så meget som mulig står skarp. Slørede baggrunden er fint ved portrætter men mindre ikke interessant ved landskabsfotografering.

Det må kunne laves i kameraet og må kunne laves smartere. Focus peaking er en god ting men ofte unøjagtig er min erfaring.

Det er et par ønsker fra mig til Sony – og det er snart jul….

Skriv en kommentar