Et af fotografiets store spørgsmål er farve eller s/h ?

Med digitale kameraer er der “nemt” at lave et farvefoto om til et foto i s/h

Emnet farve kontra s/h billeder er stort. Som i megastort. Og har været det meget længe og vil sikker også være det frem over.

Fx er det først med Marin Parr at farvefoto blev bredt anerkendt som kunst. Martin Parr er medlem af det navnkundige Magnum, som har eller har haft de største fotografer “i stald” og meget af billederne er i s/h.

Der lægger en masser historik i hele diskussionen farve kontra sort/hvid. Et argument jeg har hørt er at s/h viser mere autentisk eller ægte – ok, verden er i farve som sort/hvid idag er et valg fotografen har truffet. Fraværet af farver er et valg og ikke givet af teknologiske begrænsninger.

Phlearn, som har nogle virkelige gode tutorials om alt mulig med Photoshop fra hvordan du skifter farve på en bil til hvordan du laver kuntig tåge har en virkelig god blog om netop “Hvordan du vælger mellem farve elller s/h” (på engelsk)

En stor del af min billeder er også i sort/hvid. Det er et valg jeg aktivt træffer:

fx. har jeg besluttet mig for på forhånd at en serie skal være i s/h eller jeg synes at farverne virke “forstyrrende” på billedet. Men mon ikke al fotografer gar siddet med et farvefoto som ikke rigtigt fungerede og så har man prøvet at lave det til s/g og voila ! Så virker billedet – og nogle gange virker det så heller ikke 🙂

Men det sker også at billedet virker både i farve og i s/h:

Og så har du dilemmaet !

Det er det samme billede i en farve- og i en s/h-udgave. De virker begge to men giver en forskellig følelse.

Farvebilledet virker varmere, mere inviterende og s/h virker mere nøgternt og afvisende. Hvilke er bedst ? Tja, det afhænger af…

Konvertering fra farve til s/h

Øverst skrev jeg at “Med digitale kameraer er der “nemt” at lave et farvefoto om til et foto i sort/hvid” og læg mærke til at ordet “nemt” er i anførseltegn. Det er det fordi at jo, det er nemt men gode s/h foto kræver lidt mere end tryk på en knap og så bruge “default”.

Min ven Jakob Kjøller har på et tidspunkt skrevet en blog om hvordan han laver sort hvide konverteringer og og det er en metode. Der findes flere og på youtube kan du helt sikkert finde en tutorial om emnet

 

Skriv en kommentar