er der forskel på analogt og digital fotografi ?

Analogt fotografi er igen populært men kan du se forskel ?

Nogle giver dig måske det råd at du skal købe et analogt kamera fordi det vil sænke dit tempo og derigennem giver dig bedre billeder. Jeg er ikke helt sikkert på jeg vil tilslutte mig det synspunkt for det kommer nok an på hvor erfaren en fotograf du er. Men synes du det er sjovt så gør det.

Men kan man så se forskel på analogt og digitalt fotografi ?

Se bort fra det “skæve” analogt fotografi som at skyde på udløbne film, hvor du ikke er herre over det (hvilket også har sin charme).

Jeg synes godt jeg kan se forskel idet det digitale billede er mere rent. I forskellige sammenhænge (fx i modlys) ser man også at objektiver idag er coatet på en helt anden måde end vintage objektiver. Og “vintage” i denne sammenhæng er ikke engang i det forrige århundrede. Det er sket en massiv udvikling i 00érne.

I analogt fotografi er der en helt masse trin inden du kommer til at billedet er importeret i en billedbehandlingsprogram. Min påstand er, at forskellen er minimal om du har taget fx nedenstående billede på en Nikon, Canon, Sony etc etc. Alle laver gode kameraer idag.

Helt sådan var det ikke tidligere i den analoge verden. Forskellene i fabrikat var større. Og så er der filmen…dér er der ret stor forskel. Og så er der scanninger, som er en disciplin i sig selv.

Nogle vælger at kopierede analog billeder på en forstørrelsesapparat men de fleste gør nok som jeg: scanner dem og hiver dem ind i en billedbehandlingsprogram.

Sony A7ii
Fuji GSW 690III på Rollei 400 film

Men er du bare lidt god til billedbehandling kommer du komme meget tæt på at få et analogt foto til at lige et fotografi optaget digitalt. Måske ville jeg ikke være i stand til at se forskel hvis det var lavet “ordenligt” (glem åndssvage presets). For ikke længe siden så jeg det samme billede lavet printet som inkjet på godt papir og som fotogravure. Kunne jeg se forskel ? Jo, men de var begge fede. Der ene kostede 500 kr at få lavet. Det andet kostede 5000 kr.

En ting er sikkert: du skal ikke begynde at fotograferer analogt for at gøre det nemt eller billigt for dig selv.

For mig er det ingen religion. Analogt vs Digitalt. Nikon vs Canon. X vs Y. Det handler om billedet. Og om hvad du har det bedste med.

Et godt billede er ret ligeglad med hvordan det er optaget.

Skriv en kommentar