Endelig en app fra Lee filter

“Big stopper” fra LEE er næsten industristandard og nu er der endelig kommet en app

Filtre fra LEE bliver af mange opfattet som de bedste filtre og da jeg engang nævnte Cookin blev jeg mødt med rysten på hovedet og nærmest dømt som kætter. Det hjalp så heller ikke at Cookin blev dømt konkurs og væk fra jordens overflade på et tidspunkt.

Jeg havde et Cookin sæt men var ret interesseret at finde et filter, der kunne klare 10 stop og derfor solgte jeg Cookin og anskaffede mig en LEE sæt.
Det er vildt dyrt ! – du skal have en adaptor ring til at sætte på dit objektiv, en filter holder og så filtrene. Du kan købe det flere steder med de sælges også direkte fra importøren Lightpartner. Det har jeg gode erfaringer med

En af grundende til, at jeg valgte LEE var kvaliteten. Dels i filterholderen, som er klart bedre en det fra Cookin, men også kvaliteten i selv glasset (ressin). Derfor har jeg altid været dybt skuffet også det enorme colorcast (farvestik) Lee Big Stopper giver. Bevares, det kan klares efterfølgende i billedredigering men jeg er “doven”….

Måske tænker du hvad jeg skulle bruge en 10 stop ND filter til ? Forklaringen er simpelt: til at lave blødt vand.
Jeg så på et tidspunkt billeder lavet af svenske Maria Strömvik og blev fyr og flamme på lange eksponeringer. Siden har jeg set mange langtidseksponeringer bla. fra dygtige Joel Tjintjelaar . Det er en kunst at lave det godt og beviser helt sikkert tesen om at det kræver 10.000 timers øvelse at bliver god til noget. Tro heller ikke at det er klaret med en filter og et stopur: det kræver timer bag en skærm efterfølgende.

Når jeg skulle lave en langtidsekponering brugte jeg gratis appen LongTime Exposure Calculator (link til IOS). Simpel: du ser på din eksponering uden filter. Med den ISO og blænde du har valgt giver den måske en lukkertid på 1/125 sekund.

Nu skal du så trækker 10 stop fra – det kan du gøre i hovedet eller meget nemmere med en app….

Det har altid undret mig at LEE ikke selv har lavet sådan en – men det har de så nu. De har lavet en “Lee Filters  – Stopper Exposure Guide” som både til både IOS og Android. Og den er naturligvis gratis..

Er app’en fra LEE så bedre ?
Den har ihvertfald et bedre layout…med den er også til Lee filtre og intet andet. Dvs den hedder “- stopper guide” og er kun til 6, 10 eller 15 stop, som er det Lee filtre tilbyder.
Med LongTime exposure kan du regne på alt et ND 400, 2 x ND64 etc etc etc og dermed meget meget fleksible. I app’en fra Lee finder du også en række links til nyttig information  men det skal du nok have læst inden du står og skal lave en langtidseksponering…

Konklusion ?

1: Langtidssekponeringer kan være fedt !

2: Det er en disciplin du skal ØVE dig på

3: LongTimp Exposure Calculator er det mest fleksible app, så det er den jeg beholder…

Endnu mere ærgerlig og irriteret bliver jeg når jeg høre at min ven Bo, som jeg laver Nielsen & Wessmann med, har købt nogle billige kinøjsere og ikke har problem med colorcast….øv, øv, øv. Jeg er ekspert i dyrekøbte erfaringer !

Skriv en kommentar