digitale billeder er halvfabrikata

“billeder skal gøres færdige” var mantraet i den første fotoklub jeg var i.

Jeg tror, at deres definition af “færdige” var en lidt anden end min da det, som mentes var, at billedet skulle en tur igennem Lightroom, Photoshop eller et andet redigeringsværktøj.

Og det er også helt korrekt ! Den romantiske drøm om man hive et færdigt billede direkte ud af kameraet er bare en drøm. Hvis du gerne vil overbevises om det faktum skal du læse denne artikel ! – https://petapixel.com/2013/09/12/marked-photographs-show-iconic-prints-edited-darkroom/

I min verden er det først helt færdigt når billedet er printet, indrammet/monteret og hænger på væggen.

Jeg kan godt lide, at printe og synes det næsten er magisk, når billedet langsomt tager form. Og så betyder det bare noget at se det fysisk og gerne stort !

Billedet til venstre fik jeg printet i 70 x 100 cm på et fine art papir til en udstilling i Galleri Den Lille Gule Kaffebar og det var en oplevelse at se det printet stort !

Det betyder noget hvilket papir det er printet på. Strukturen i papiret og papirets grundfarve betyder noget for udtrykket.
Papir har også et faverum og egenskaber, så det samme billede kan se meget forskellig ud alt efter hvilket papir, det er printet på.

Jeg kan anbefale Grafisk Handel, som har stor viden om papir typer og et meget bredt sortiment !

Nu er det så printet – og der skal et døgns tid til lige at tørre før du lukker det inde i glas og ramme. Hvis du gør det…

Mulighederne for præsentation er næsten uendelige. Du kan vælge en ramme, du kan vælge at passe partout eller ikke, du kan vælge at have glas foran billedet eller ikke (og du kan vælge forskellige glas type) du kan vælge at klæbe det op på en skumplade eller vælge magnetic stiicks. Eller noget helt andet…

Men det betyder noget – og du er nu klar til det sidste skridt: det skal op at hænge.

Hvis man lave en udstilling skal man tænke sig godt om, hvordan ens billederne bliver præsenteret og overvejelser om hvordan billederne skal præsenteres i forhold til rummet og til hinanden er vigtige også.

Digitale billedefiler kan også være halvfabrikata i det forstand at de kan indgå som et delelement i en nyt billede. Et composit, hvor man skaber et helt nyt billede. Det er en helt særlig genre, hvor man dels skal have visionen og dels være skarp på Photoshop. Eksempel her

2 kommentarer til “digitale billeder er halvfabrikata”

    • Hej Lars,

      Kan forstå på dit udråbstegn at min stavning, slåfejl og andet har generet dig. Men jeg håber alligevel du fik noget brugbart ud af bloggen.

      Hilsen
      Henrik

      Svar

Skriv en kommentar