Da 300mm blev til 600mm med en Nikon TC-20E III

Jeg har anskaffet mig en Nikon TC-20E III teleconverter til mit nye 300mm objektiv

Ærligt talt har jeg altid været “modstander” af teleconvertere (TC) og jeg ville da også hellere have haft en AF-S NIKKOR 500MM F/4E FL ED VR men sådan en sag koster på den helt forkerte side af ca 70.000,00 kr. – og det afgøre så lige det. På stedet.

Selvom jeg synes 300mm er langt er det ofte ikke langt nok. Fx ikke til fugle, ikke til alle typer sport. Derfor er en TC et billigt alternativ – og særligt billigt blev det da min er købt brugt.

Min modstand mod TCér skyldes to ting primært:

1: det ødelægger objektivet dybdeskarphed

Denne teleconverter gange med faktor 2 og dvs min mindste blænde på F/4.0 bliver nu til en F/8.0. Udover at dybdeskarheden bliver større (hvilket jeg ikke ønsker) kommer der også 4 gange så lidt lys ind på sensoren.

Heldigvis har jeg en Nikon Df som kan håndterer højere ISO værdier, hvor andre af min tidligere kameraer slet ikke kunne.
Omkring dybdeskarpheden så er den også afhængig af sensorstørrelse. Dfér har en 35mm full frame sensor (“kleinbild” som Bjarke fra One Of Many Cameras siger).

På 25 meter ved blænde f/4 har den en dybdeskarphed på 1,6 meter…

Med en TC-20E III bliver den til en 600mm og med en mindste blænde på F/8 bliver dybdeskarpheden til 3,3 meter på 50meters afstand (vi skal jo have det samme udsnit for at sammenligne).

Du kan læse mere om blænde hos Casper Tybjerg

2: Billedkvaliteten bliver forringet

Det var min helt store frygt !
TCér, som alt andet, også blevet bedre så forringelsen er ikke stor. Jeg mister noget kontrast men det klares i postproduction aka Lightroom, Photoshop, Capture One, Gimp o.l.

Man kunne også frygte at fokushastigheden ville blive forringet. Og det gør den også. Specielt i dårlig belysning, men det kan ikke overraske. Min erfaring er at den fungerer bedst i fuld dagslys.
“Sjovt” nok opfører TCér sig forskelligt fra objektiv til objektiv. Jeg kan ikke forklare det -en mere dybdegående test af TC-20E III kan du læse ved at klikke på nedenstående snippet.

Nikon TC-20E III Review

Skriv en kommentar