"Brasilia" af René Burri

Byen “Brasilia” er interessant af flere årsager og billederne af René Burri gør den ikke mindre interessant.

I bogen “Brasila” fra Scheidegger & Spiess kommer to af mine interesser i spil: arkitektur og fotografi.

Schweiziske René Burri var Magnum fotograf allerede fra 1955 og lavede en serie om latinamerikan “gauchos” (slags “cowboys) og dokumenterede “Brasilia” i perioden 1958 til 1997.

Byen Brasilia, som er Brasiliens hovedstad, er en slags utopia – en vision, en drøm, som kom til live og det er den drøm René Burri skildrer så smukt i hans fotografier. Det er skrevet både bøger og lange afhandlinger om Brasilia og med god grund ! Visionen var ekstraordinær og mange af bygninger tegnet af Oscar Niemeyer var og er ekstraordinære.

© Scheidegger & Spiess
Edited by Arthur Rüegg. Essays by Arthur Rüegg, René Burri, and Clarice Lispector
1st edition, 2011
Text English and German
Hardback
224 pages, 104 color and 118 b/w illustrations
23 x 31 cm
ISBN 978-3-85881-307-7

Jeg har tidligere anmeldt bogen “The Monographs” af Marcel Gautherot, som jeg var meget begejstret for og som også omhandler Brasilia. Men billederne her er andeledes….det skyldes måske at Gautherot havde studeret arkitektur hvorimod Burri måske havde lidt mere fokus på menneskerne. Ikke at Burri ikke havde interesse i arkitektur som man se bla i hans arbejde med at fotografere Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret-Gris)

Burri besøgte første gang Brasilia tilbage i 1958, hvor byen stadig var en stor byggeplads og 30 år frem.
Han tog billeder af bygningerne i deres fremdrift, lavede portrætter af Niemeyer samt af arbejderne og indbyggerne og dermed skabte han et dokument om en by, der blev til.

I hans billeder fornemmer man, at der var tale om en ny begyndelse, en ny æra med store håb for fremtiden. Men også det store og hårde arbejde fornemmes tydeligt.

Det var mine ord men du kan læse meget mere om bogen “Brasila” på forlaget Scheidegger & Spiess hjemmeside. 

Jeg sætter pris på at have en bog mellem hænderne selvom jeg også er flittigt bruger af iPad. Men det giver en særlig følelse at have en kvalitetsbog i hænderne. Bogen fra forlaget Scheidegger & Spies er tryk på godt papir (tro mig du kan mærke forskellen fra dårlig til godt papir !) med en god indbinding – ikke limet men trådet.

Det er mange ting tilsammen, der gør en god bog. Her er det billederne og ikke mindst teksten af Arthur Rüegg.

Du kan læse mere om René Burri og se mere til hans fotografi hos Magnum. Det er klart et besøg værd !
Hvis du ønsker at de billederne som indgår i bogen “Brasilia” kan de ses hos Magnum her:

–  dette indlæg er ikke sponsoreret.

 

 

 

PS – 20200420: Magnum har en fin artikel om Burri´s arbejde i Bralisia: https://www.magnumphotos.com/arts-culture/architecture/rene-burri-brasilia-oscar-niemayer-architecture?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=editorial
"Brasilia" af René Burri
  • "Brasilia" af René Burri
5

Resume

Som med andre bøger fra Scheidegger & Spiess er der tale om en kvalitetsbog. Dels i selve hard cover bogen, i tryk og papir men i høj fra også måden er den er kurateret på af Arthur Rüegg – der fornemmer jeg en stor viden og kompetence !
Omkring fotografier er de fantastiske. Ikke bare på det tekniske plan. De besidder et svært definerebart ånd og liv.
Jeg ville elske at have flere af billeder på min væg.

Skriv en kommentar