Ansel Adams kommer til live i Photoshop

Ansel Adams er kendt vidt omkring og hans zone system kender alle fotografer til

Rigtig mange har hørt om og set Ansel Adams billeder fra USA og selvom han er død i 1974 er han stadig en stor inspiration for mange landskabsfotografer. Og det med god grund. Og hvis du er fotograf og ikke kender til Adams må jeg bare sige: du skal i gang med at studere

Ansel Easton Adams (20. februar1902 – 22. april1984) var en amerikanskfotograf, der især er kendt som den ene af personerne bag zonesystemet og for sine fremragende og meget gennemarbejdede naturfotos fra Sierra Nevada-bjergene i det vestlige USA.
Kilde: wikipedia.dk

Han er kendt for zone systemet og mange har tænkt på, hvordan man kan få det over i den digitale verden. Mere præcist i fx Photoshop. Og jeg har ikke set en “rigtig” løsning før nu, der både virker og er nem at have med at gøre.
Jeg tænker luminosity masks (som du kan læse om her: https://iso.500px.com/luminosity-masks-in-digital-blending/) er der hen af men så alligevel ikke rigtig…og jeg synes det virker besværligt og uoverskueligt.
Lidt ved en tilfældighed, som meget andet, faldt jeg over Zone System Express Panel  hos f64elite.com

Der findes andre værktøjer som fx Zone Gradient Panel som også ser lovende ud

Det har altid været mig en gåde hvorfor den type IKKE er i fx Photoshop eller CaptureOne som standard. For der er sådan set ikke noget hokus pokus i det og hvis du er god til Photoshop kan du helt sikkert gøre det selv. Det her virker noget nemmere….

2 kommentarer til “Ansel Adams kommer til live i Photoshop”

 1. Som sidebemærkning kan siges, at også Silver FX Pro fra den gratis Nik Collection har zonesystemet indbygget, så man løbende kan se hvilke zoner, der berøres, når man ændrer i kontraster, lys, osv.

  Svar
 2. Det er rigtigt men såvidt jeg ved kan du ikke adresserer een eller flere Zoner ?
  Du kan lave U-points og globale ændringer men ikke i zoner. Du kan naturligvis lave det hele med curves men det er lidt usikkert og langsommeligt 🙂
  Tager jeg fejl ?
  //Henrik

  Svar

Skriv en kommentar