I april var jeg i Den Sorte Diamant for at se Årets Pressefoto 2013/2014.
Den udstilling var heldigvis noget mindre deprimerende end World Press Photo, som plejer at efterlade mig noget desillusioneret og trist til mode.
Udstillingen mindede mig om det fotografi også kan: fx oplyse mig, fortæller historier som enten er glemt eller overset, tage mig med steder jeg nok aldrig ville komme.
Fotografi er en fantastisk ting ! Vi kan glædes, frydes, bliver klogere, blive triste, blive forarget – alle følelser er i spil med fotografiet.
I Danmark er vi så heldige at have mange dygtige fotojournalister. Tænk fx på Jan Grarup og Mads Nissen ! Vi har en lang historie for fotodokumentarisme her i landet. Tænk fx på Viggo Rivad og Henrik Saxgren.
Og jeg må sige at der i Den Sorte Diamant blev fortalt mange gode historier. Og jeg blev en del klogere…
De åndssvages ø: Fra 1911-1961 lå der en anstalt på Livø for kriminelle åndssvage mænd, men rummede i praksis alt, hvad samfundet ikke kunne tage stilling til: drankere, vagabonder, svagt begavede, seksuelt overaktive, homoseksuelle og småkriminelle. Både dømte og ikke dømte blev sendt til øen. De fleste var i alderen 14-24 år, og skulle de tilbage i samfundet, var de i mange tilfælde nødt til at lade sig sterilisere eller kastrere. Dette var en ø for afvigere, og det lille lukkede samfund på Livø var trods alt friere end mange andre af datidens anstalter. Erik Dam var anbragt på Livø i perioden 1950-1953. Han er i dag en af de få tidligere anbragte, som stadig er i live, og dermed er et omdiskuteret kapitel i Danmarkshistorien ved at være lukket.Livø blev valgt til denne nye anstaltsform, fordi den var stor nok til, at de anbragte kunne gå frit omkring. Ligeledes lå øen langt nok fra land til, at man ikke kunne svømme fra øen. Virkeligheden blev dog en anden, for ved lukningen af anstalten havde der været adskillige flugtforsøg, flere gange med druknedød som følge.
Kilde: aaretspressefoto.dk
Fik du ikke set udstillinger ? Så kan du se billederne på denne hjemmeside hvor du også kan læse om de mange gode projekter og fortællinger.